Wikipedia:Igralište

Izvor: Wikipedia
Playground.jpg

Dobrodošli na igralište!Ova stranica služi za uvežbavanje menjanja teksta. Da biste počeli, kliknite na dugme « Uredi » na vrhu stranice, potom načinite svoje izmene i kliknite na dugme « Sačuvaj ‒ Сачувај ». Vaše izmene neće zauvek ostati sačuvane, jer se sadržaj ove stranice često menja i povremeno se briše. Ukoliko ste novi ili ne znate kako se menja strana, pogledajte članak Kako se menja strana.

Opažanje prostora

Glavni problem u oblasti opažanja prostora predstavlja opažanje treće dimenzije-dubine. Uobičajeno prikazivanje tog problema je:kako nastaje opažaj trodimenzionalnog prostora kada nam je neposredno data samo dvodimenzionalna slika na mrežnjači oka? Heb (kao i mnogi drugi) smatra nemogućim prenošenje informacija u prostornom obliku, već drži do toga da se nervna akcija svodi na transponovanje specijalne slike u temporalnu. Poruke se,dakle, koduju,pa umesto prostorne prezentacije spoljašnjosti imamo vremenski raspršene salve nervnih impulsa. Dvodimenzionalnost retinalne slike nije dovoljan odgovor za objašnjenje opažanja dvodimenzionalnog prostora. Fenomenološki plan pokazuje da dvodimenzionalno opažanje nije prosto odslikavanje spoljašnjosti za šta su dokaz tzv. optičke iluzije.

Na slici je najpoznatija Miler-Lejerova (Muller-Lyer) iluzija.

  • Obe horizontalne linije su jednake po dužini,ali donju opažamo kao dužu. Po dužini su jednake i vertikalna i horizontalna linija sa slike 2,mada horizontalna izgleda duže ,kao i horizontalne crte na slici 3,iako gornja izgleda duže.

Centralni krugovi slike 4 su jednaki po veličini,mada nam se čini drugačije. Najpoznatija iluzija ovog tipa je iluzija veličine meseca; veći je na horizontu,manji u zenitu. Ovaj primer ukazuje na to da ni dvodimenzionalno opažanje nije prosto preslikavanje draži iz opažanog polja .