Wikipedija:Autorska prava

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Autorsko pravo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Licenca koju Wikipedia koristi daje slobodna prava pristupu našim sadržajima na isti način kao što je i slobodni softver licenciran. Ovaj princip je poznat kao copyleft. Tj. Wikipedijin sadržaj se može kopirati, menjati i redistributirati sve dok nova verzija daje iste slobode drugima i označava autora članka (direktan link nazad na članak je dovoljan). Vikipedijini članci će ostati besplatni i slobodni zauvek i svako ih može koristiti pod određenim restrikcijama, koje uglavnom postoje da bi zaštitili ovu slobodu.

Da bi ispunili te zadatke, sav tekst u Vikipediji je licenciran pod GNU Slobodnom licencom za dokumentaciju (GFDL). Ceo tekst ove licence je na.

Dajemo dozvolu da kopirate, distribuirate i/ili menjate ovaj dokument pod uslovima GNU Slobodne licence za dokumentaciju, verzija 1.2 ili kasnije objavljena od strane Free Software Foundation; bez nemenjajućih delova, bez teksta sa prednjih korica i bez teksta sa zadnjih korica. Kopija licence se nalazi u sekciji "GNU Free Documentation License". Sadržaj Vikipedije je pokriven delom o odricanju.

Engleski tekst GFDL je jedini punopravni dokument; sve što sledi je naša interpretacija GFDL.

Korisnička prava i obaveze[uredi | uredi kod]

Ako želite da koristite Vikipedijin materijal u svojim knjigama/člancima/sajtovima ili drugim publikacijama, to možete da uradite, ali morate da poštujete GLSD. Ako jednostavno koristite neizmenjen članak s Vikipedije, morate da pratite drugi odeljak GLSD o doslovnom kopiranju.

Ako napravite izvedenu verziju menjajući ili dodajući sadržaj, neophodno je da:

  • vaš materijal bude objavljen pod GLSD.
  • navedete originalnog autora članka (odeljak 4B) i
  • obezbedite pristup "transparentnoj kopiji" materijala (odeljak 4J). ("Transparentna kopija" Vikipedijinog članka je tekst u viki formatu.)

Možda ćete moći da delimično ispunite druge dve obaveze navodeći direktan link ka Vikipedijinom članku na našem serveru. Takođe morate i da obezbedite pristup transparentnoj kopiji novog teksta. Ipak, obratite pažnju na to da Fondacija Vikimedija ne daje garancije da će zadržati autorske informacije i transparentnu kopiju članka. Zato vam predlažemo da objavite autorske informacije i transparentnu kopiju zajedno sa vašim izvedenim radom.

Primer objave[uredi | uredi kod]

Na primer, objava za članak koji koristi Vikipedijin članak Metasintaksička promenljiva bi mogla izgledati ovako:

Ovaj članak je licenciran pod <a href="http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju</a>. U njemu je korišćen materijal iz <a href="http://sr.wikipedia.org/wiki/Metasintaksička_promenljiva">Vikipedijinog članka „Metasintaksička promenljiva“</a>.

(„Metasintaksička promenljiva“ i URL ka Vikipediji treba naravno prilagoditi potrebama.)

Alternativno možete distribuirati primerak „Metasintaksičke promenljive“ zajedno sa primerkom GLSD (kako je to objašnjeno u tekstu), navodeći i najmanje pet (ili sve ako ih je manje od pet) glavnih autora na naslovnoj strani (ili na vrhu dokumenta).

Materijali u pravičnoj (poštenoj) upotrebi i posebni zahtevi[uredi | uredi kod]

Svi originalni Vikipedijini tekstovi se distribuiraju pod GLSD. No, Vikipedijini članci povremeno uključuju slike, zvuke ili tekstualne citate koji su pokriveni doktrinom „poštene upotrebe“, koja postoji u zakonu o autorskim pravima SAD. Poželjno je ovakve stavke budu dobavljene pod najslobodnijom licencom koja je praktična (kao što su GLSD ili javno vlasništvo). U slučajevima kada takve slike ili zvuci nisu dostupni, materijal u poštenoj upotrebi je prihvatljiv (barem dok ne budu dostupni slobodni materijali).

U takvom slučaju, treba označiti da je materijal iz spoljašnjeg izvora (na stranici sa opisom slike ili na stranici sa istorijom, gde god je odgovarajuće). Budući da „poštena upotreba“ zavisi od upotrebe koju ste zamislili, najbolje je da opravdanje za poštenu upotrebu za tu upotrebu opišete bilo u skrivenom tekstu u članku ili na stranici sa opisom slike. Imajte u vidu da ono što se smatra poštenom upotrebom za Vikipediju možda neće biti tako viđeno u drugom kontekstu.

Na primer, ako mi uključimo sliku u poštenoj upotrebi, vi morate biti sigurni da se vaša upotreba članka kvalifikuje kao poštena upotreba (to ne mora biti slučaj ako na primer koristite Vikipedijin članak u komercijalne svrhe, što bi po GLSD inače bilo potpuno dozvoljeno ali ta komercijalna upotreba ne bi bila i poštena upotreba).

Vikipedija koristi i neke tekstove pod licencama koje su kompatibilne sa GLSD ali mogu zahtevati neke dodatne uslove koje mi inače ne zahtevamo u originalnim Vikipedijinim tekstovima (kao što je uključenje nepromenljivih delova ili tekstova sa prednjih ili zadnjih korica). Kada koristite takve materijale, takve nepromenljive delove morate uključivati doslovne.

Na Wikipedia:Poštena upotreba je predložen proces za odobravanje slika za poštenu upotrebu. Slike koje su prošle kroz proceduru nose oznaku:

{{verifieduse}}Šablon:Verifieduse

Vodič za slike[uredi | uredi kod]

Kao i pisana dela, slike i fotografije podležu autorskom pravu (engl. copyright). Neko ih poseduje, osim ako su izričito stavljenje u javno vlasništvo. Slike sa Interneta se moraju licencirati direktno od nosioca prava ili nekoga ovlašćenog da vrši licenciranje u njihovo ime. Postoje slučajevi u kojima uputstva za poštenu upotrebu mogu dozvoliti upotrebu fotografije.

Označavanje[uredi | uredi kod]

Stranice za opis slike treba da budu označene posebnim oznakama da bi ukazale na pravni status slike, na način koji je opisan u Wikipedia:Nalepnice za autorska prava nad slikama. Trenutno još uvek nije jasno šta da se radi u slučajevima kada je slika pridodata više puta a sa različitim pojedinačnim objavama o pravu na kopiranje.

Fotografije Vlade SAD[uredi | uredi kod]

Dela načinjena od strane službenika savezne vlade Sjedinjenih Država u toku njihovog zaposlenja po zakonu spadaju u javno vlasništvo. Imajte pak u vidu da, uprkos popularnom (pogrešnom) mišljenju, Savezna vlada SAD-a može da drži i autorska prava koja su joj prepustili drugi. Fotografije sa .mil i .gov sajtova su obično u javnom vlasništvu. Međutim, postoje i neki važni izuzeci. Proverite objave o privatnosti i sigurnosti na sajtu. Takođe je važno znati da vlade van SAD-a često polažu pravo na dela stvorena od strane svojih zaposlenih (na primer, Krunsko pravo na kopiranje u Ujedinjenom kraljevstvu). Takođe, većina vlada država u Sjedinjenim Državama ne stavljaju svoja dela u javno vlasništvo i u stvari zadržavaju autorsko pravo nad svojim delima. Zato vas molimo da budete pažljivi i proverite podatke o vlasništvu pre kopiranja.

Fotografije slavnih ličnosti[uredi | uredi kod]

Ovo se temelji na upustvima za slike sa IMDB-a, tako da se odnosi naročito na fotografije slavnih ličnosti, ali se može primeniti i na druge slike. Zakonite fotografije obično dolaze sa jednog od tri različita mesta uz odobrenje.

  1. Studiji, producenti, izdavači novina ili medijska kuća koji su prvobitno snimili fotografiju.
  2. Agencije koje predstavljaju fotografa koji je snimio fotografije ili sami fotografi (ovo poslednje naročito kod fotografa-amatera).
  3. Od strane same slavne osobe ili njenih pravnih zastupnika.

Prava i obaveze doprinosilaca[uredi | uredi kod]

Samim doprinosom materijala Vikipediji, vi taj materijal licencirate javnosti pod GLSD (bez nepromenljivih delova i teksta sa prednjih i zadnjih korica). Stoga, da bi ste doprineli, morate biti u položaju da dodelite ovu licencu, što znači da ili

  • vi držite pravo na kopiranje na materijal, na primer zato što ste ga sami stvorili ili
  • ste dobavili materijal iz izvora koji dozvoljava licenciranje pod GLSD, na primer zato što se materijal nalazi u javnom vlasništvu ili je i sam izdat pod GLSD.

U prvom slučaju, zadržavate autorska prava nad vašim materijalom. Kasnije ih možete opet izdati na koji god način i pod kojom god licencom želite. Međutim, nikada ne možete opozvati verziju pod GLSD licencom koji ste ovde postavili: taj materijal će zauvek biti pod GLSD-om. U drugom slučaju, ako uključujete spoljašnji materijal pokriven GLSD-om, po GLSD-u morate da obznanite autorstvo i obezbedite link ka mrežnoj lokaciji originalnog primerka. Ako originalni primerak zahteva nepromenljive delove, morate ih uključiti u Vikipedijin članak; poželjno je međutim zameniti GLSD tekstove sa nepromenljivim delovima sa originalnim sadržajem bez nepromenljivih delova kad god je to moguće.

Korišćenje tuđih zaštićenih dela[uredi | uredi kod]

Ako koristite delove dela zaštićenih pravom na kopiranje po „poštenoj upotrebi“ ili ako imate posebno ovlašćenje od vlasnika prava da koristite zaštićeni materijal pod uslovima naše licence, te činjenice morate zabeležiti (zajedno sa imenima i datumima). Naš je cilj da budemo u stanju da slobodno redistribuiramo što je više moguće Vikipedijinog materijala, te su stoga originalne slike i zvučne datoteke licencirane pod GLSD-om ili u javnom vlasništvu mnogo poželjnije od zaštićenih dela u poštenoj upotrebi. Pogledajte Wikipedia:Dozvole za objavljivanje za obrazac pisma u kojem se traži od vlasnika prava da nam dozvoli da koristimo njihovo delo pod uslovima GLSD.

Nemojte nikada koristiti materijale koji narušavaju tuđa prava. To može stvoriti zakonske probleme i ozbiljno naškoditi projetku. Ako niste sigurni, napišite ga sami.

Znajte da se zakoni o autorskom pravu bave kreativnim izražavanjem ideja, ne samim idejama ili informacijama (time se bave patenti). Stoga, potpuno je legalno da pročitate članak u enciklopediji ili nekom drugom radu, prepričate ga svojim rečima i dodate ga Vikipediji. (Za raspravu u opštem kontekstu o tome koliko prepravke je potrebno, pogledajte en:plagiarism i poštena upotreba.)

Povezivanje ka zaštićenim delima[uredi | uredi kod]

Povezivanje ka zaštićenim delima obično nije problem, dokle god ste uložili razumnu količinu truda da se uverite da dotična strana ne krši nečija tuđa prava. Ako krši, molimo vas nemojte postavljati vezu ka toj strani. Trenutno se u sudovima vodi rasprava da li to predstavlja saučesništvo u kršenju tuđih prava, a u svakom slučaju povezivanje ka sajtovima koji ilegalno distribuiraju tuđi rad baca loše svetlo na nas.

Ako naiđete na kršenje prava na kopiranje[uredi | uredi kod]

Posao običnih Vikipedijanaca nije da nadgledaju sadržinu tražeći moguća kršenja prava na kopiranje, ali ako sumnjate na kršenje, treba u najmanju ruku da sporno pitanje navedete na stranici za razgovor te strane. Drugi mogu da istraže situaciju i preuzmu potrebne mere. Najveća pomoć koju možete da pružite je URL ili druga referenca za koju verujete da bi mogla biti izvor teksta.

Neki će slučajevi biti lažne uzbune. Na primer, ako je doprinosilac zapravo autor teksta koji je objavljen na drugom mestu pod drugačijim uslovima, to ne utiče na njegovo pravo da taj tekst postavi ovde pod GLSD. Takođe, ponekad ćete na drugim mestima naći tekst koji je kopiran sa Vikipedije. U oba ova slučaja, dobra je ideja zabeležeti to na stranici za razgovor da bi se u budućnosti sprečile takve lažne uzbune.

Ako deo sadržaja stvarno krši nečija prava, taj deo bi trebao biti uklonjen i zabeleška o tome upisana na stranicu za razgovor zajedno sa originalnim izvorom. Ako se kasnije dobije dozvola od autora, tekst se može vratiti.

Ako postoji sumnja da sav sadržaj strane krši nečija prava, onda tu stranu treba navesti na Wikipedia:Problemi s licencom i sadržaj te strane zameniti uobičajenim obaveštenjem koje se može tamo naći. Ako se posle nedelju dana još uvek čini da stranica narušava nečija prava, tada se ona može obrisati prateći proceduru na stranici za glasanja.

U ekstremnim slučajevima ako doprinosilac nastavi da postavlja zaštićene materijale iako je bio propisno upozoren, takav korisnik može biti sprečen da i dalje uređuje da bi zaštitio projekat.