Werner Stein (političar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Werner Stein (* 14. 12. 1913, Berlin-Wilmersdorf — † 31. 3. 1993, Berlin), nemački političar (SDP), fizičar i biofizičar, autor dela Kulturfahrplan, bio je senator za nauku i umetnost Berlina 1964-75.

Život[uredi | uredi kod]

Grob Wernera Steina

Studirao je fiziku u Berlinu i Frankfurtu, gde je pratio svog mentora Marianusa Czerny-og i doktorirao na svojstvima kvarca na infracrvenom. U februaru 1946. postao je asistent Roberta Rompea na Univerzitetu Friedrich Wilhelm u Berlinu, gde je radio kao docent.

Iste godine se pojavljuje njegov stalno obnavljani Kulturfahrplan, sinhronističke tabele svetske istorije.

Tokom zimskog semestra 1949/50 prešao je na novoosnovani Slobodni univerzitet u zapadnom delu Berlina i postao asistent Hansa Lassena na Fizičkom institutu. Završio je postdoktorske studije i osnovao Institut za biofiziku.

Kao član SPD, 1955. je izabran u berlinsku zemaljsku skupštinu i odslužio pet mandata do 1975. Na sugestiju gradonačelnika Willyja Brandta, 1964. je izabran za Senatora za nauku i umetnost. Pod njegovim vođstvom, Berlin je 1969. dobio novi zakon o visokom školstvu, koji je dao veće učešće studentima i srednjem osoblju. Zatim je 1973. podneo predlog amandmana na Zakon o univerzitetu, koji bi opet dao veći uticaj profesorima.

Stein je odlikovan zvanjem Gradskog starešine Berlina (Stadtältester von Berlin). Sahranjen je na groblju Schmargendorf, u počasnom grobu.