Wenatchee

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wenatchee (Winatshipum, Wina't:ca, Piskwaus).- Naziv za više bandi i par malenih plemena Američkih Indijanaca porodice Salishan u područjima rijeke Wenatchee, Methow i područja uz jezero Chelan u Washingtonu. Pleme 1855. sudjeluje u potpisivanju ugovora 'Yakima', ali ne odlaze na rezervate. Po jeziku su im najsrodniji Columbia Indijanci (Sinkiuse). Negdje 1780. (prema Mooneyu), pleme je brojalo oko 1,400 duša.

Ime[uredi | uredi kod]

Sami sebe ovi Indijanci nazivaju .s.npeskwau'zux, od čega su druga plemena napravila naziv Pisquow, odnosno Pisquouse ili Piskwaus. Imenom Wenatchee nazvali su ih Wasco Indijanci, što je postalo i popularan naziv za njih. Naziv Winatshipum izgleda ima isto porijeklo kao i Wenatchee. Yakima naziv winätshi, označava 'rijeku što izvire iz kanjona' (odnosno 'river issuing from a canyon,'). Naziv Wenatchee, pa stoga i Winatshipum, označavali bi 'narod na izvoru /rijeke Wenatchee', pritoke Columbije na kojoj žive Yakima Indijanci. Ovo potvrđuje i naziv Klickitat Indijanaca Awena'tchela, to jest "people at the coming- out or source," još je jedna varijanta istog imena, te nam ukazuje na lokaciju plemena u susjedstvu Yakima na izvorima rijeke Wenatchee.

Podjela[uredi | uredi kod]

Plemena

Bande

  • Camiltpaw, na istočnoj obali Columbije.
  • Shanwappom, na izvorima Klickitata
  • Siapkat, zapadna obala Columbije, oko Bishop Rocka.
  • Skaddal, rijeka Klickitat, zapadna obala Yakime, a kasnije nasuprot ušća Selah Creeka.

Kultura[uredi | uredi kod]

Područje Platoa rijeke Columbije poznato je po posebnom tipu kulture koju su razvila sva tamošnja plemena. Ona pripadaju po porijeklu u više porodica a najveće su Shahaptian, sa spomenutim plemenima Klickitat i Yakima, te plemena Salishan koja dijelom isto živi na Platou, među ostalima pripadaju im i pleme ili plemena Wenatchee, Indijanci Columbia, Chelan i drugi. Svi imaju kulturu vezanu uz ribolov i kopanje korijenja. Rani izvještaji spominju ova plemena kao prave ihtiofage (ichtiophagia) s veoma slabim zubima.

Wenatchee danas[uredi | uredi kod]

Wenatchee danas žive na rezervatu Colville u konfederaciji 'Confederated Tribes of the Colville Reservation' koju čine zajedno s plemenima: Chelan, Colville, Entiat, Lake, Methow, Moses-Columbia, Nespelem, Nez Perce of Chief Joseph’s Band, Palus, Sanpoil i Sinkaietk. Rezervat se prostire na 2,100 četvornih milja. Takozvani 'Confederated Tribes of the Colville Reservation' vode su kao suvereni narod i frderalno su priznato pleme s preko 9,000 pripadnika. Vidi Colville Indian Reservation.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]