Warner Oland

Izvor: Wikipedia

Warner Oland

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

kao Charlie Chan u filmu Charlie Chan's Secret

Lični podaci
Ime po rođenju Johan Verner Ölund
Rođenje 3. oktobar 1879. (1879-10-03)
Nyby, Bjurholm, Västerbotten, Švedska
Smrt 6. august 1938. (dob: 58)
Stockholm, Švedska
Bračni drug(ovi) Edith Gardener Shearn (vj. 1907–1938) «start: (1907)–end+1: (1939)»"Brak: Edith Gardener Shearn to Warner Oland" Location:Šablon:Placename/adr (linkback://sh.wikipedia.org/wiki/Warner_Oland)
Profesionalna karijera
Zanimanje glumac
Period aktivnosti 1906–1937
Znamenite uloge Charlie Chan

Warner Oland (3. oktobar 1879 – 6. august 1938), pravim imenom Johan Verner Olund, bio je američki kazališni i filmski glumac rodom iz Švedske, najpoznatiji po ulozi kineskog detektiva Charlieja Chana u popularnoj seriji hollywoodskih filmova 1930-ih.

Iz domovine je doselio u SAD kao tinejdžer, gdje se školovao za glumca, a 1906. je nastupao u trupi Ale Nazimove. Godine 1907. se oženio za dramsku spisateljicu Edith Gardener Sheran, uz čiju je pomoć preveo drame Augusta Strindberga na engleski jezik. S vremenom je, zbog njegovog egzotičnog "orijentalnog" izgleda, ali i nesklonosti hollywoodskih studija da zbog rasnih predrasuda uzimaju azijatske glumce, počeo tumačiti orijentalne likove u filmovima. Za ulogu Charlie Chana je, međutim, temeljito pripremao učeći kineski jezik i kaligrafiju. Iako ga je ona proslavila i donijela mu veliko bogatstvo, posljednje godine života mu je obilježio alkoholizam, koji je doveo do razvoda od supruge, zbog koje se vratio u domovinu. Umro je od upale pluća.

Djelomična filmografija[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]