Walter Stettner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
General-major Walter Stettner komandant 1. brdske divizije tokom anti-partisanske Operacije Schwarz u Crnoj Gori u junu 1943.

Valter Štetner (nem. Walter Stettner Ritter von Grabenhofen, 18. mart 1895. — 18. oktobar 1944.) je visoki oficir nemačkog Vermahta. Kao zapovednik Prve brdske divizije, vodio je niz operacija protiv partizana u okupiranoj Jugoslaviji, uključujući operaciju Schwarz. Poginuo je u bici na Avali oktobra 1944. godine, u pokušaju proboja iz Srbije.

Ratna biografija[uredi | uredi kod]

Drugi svetski rat ga je zatekao u činu pukovnika u Prvoj brdskoj diviziji, koja se smatra jednom od elitnih divizija Vermahta. Sa svojom divizijom učestvovao je u napadu na Poljsku septembra 1939. i u napadu na Jugoslaviju aprila 1941.

Od juna 1941. njegova divizija borila se na Istočnom frontu u sklopu Armijske grupe "Jug". U decembru 1942. njegova divizija borila se na Kavkazu, osvojivši najviši vrh Kavkaza, Elbrus.

Nakon poraza u Staljingradskoj bici, u aprilu 1943., njegova jedinica transportovana je u Srbiju, a Štetner je odlikovan ordenom viteškog krsta, unapređen u čin general-majora i postavljen za komandanta divizije.

Njegova divizija tokom maja i juna 1943. učestvovala je u operaciji "Švarc", tokom koje je počinila ratne zločine nad pripadnicima NOVJ.

U septembru 1943. godine, u okviru Operacije Akse, 1. brdska divizija je učestvovala u razoružavanju italijanskih jedinica. Na Kefaloniji, Krfu i drugim ostrvima u Jonskom moru njegova divizija počinila je ratne zločine protiv zarobljenih Italijana.

Od novembra 1943. 1. brdska divizija ponovo je raspoređena u Jugoslaviju i potčinjena 2. oklopnoj armiji. U sastavu operativne grupe ove armije učestvovala je u operacijama "Kugelblic", "Šnešturm", "Valdrauš", "Reselšprung", "Ribecal" i drugim, protiv jedinica NOVJ. U oktobru 1944. tokom beogradske operacije opkoljena je u okolini Smedereva od jedinica Crvene armije i NOVJ. Tokom pokušaja proboja iz obruča, 18. oktobra 1944., na planini Avali general Valter Štetner je poginuo.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Wikiteka
Wikiteka
Wikiteka ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: