Vukovoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vukovoj
Vukovoj na mapi Hrvatske
Vukovoj
Vukovoj
Županija Varaždinska
Općina/Grad Klenovnik
Mikroregija Hrvatsko zagorje
Najbliži (veći) grad Varaždin
Nadmorska visina 338 m
Geografske koordinate
 - z. š. 46.289412 N
 - z. d. 16.060960 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 158
Pošta 42244 (Klenovnik)
Pozivni broj 042
Autooznaka

Vukovoj je selo u općini Klenovnik u čijem se bližem okružju nalazi crkvica svetoga Vuka Regensburškoga te stanište strogo zaštićene domaće vrste bilja, Crnkaste sase.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Uz Vukovoj postoje zaseoci Pintarići, Ljubići, Evačići, Kolareki, Oreški i Divjaki. Pokraj Vukovoja teče jedna od pritoka rječice Šarnice kao prirodna granica prema susjednom selu Plemenšćini, druga pritoka teče tik uz selo. Rječica Reka čini prirodnu granicu prema području naselja Rijeke Voćanske, a Mala sutinska prema Zlogonjama i naselju Goranec.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Selo broji 158 stanovnika (2001.) u 49 kućanstava i 55 kuća. Godine 1991. u selu su živjela 174 stanovnika.

Crkvica sv. Vuka[uredi | uredi kod]

Crkvica svetoga Vuka Regensburškoga (Wolfgang, pučki Bolfenk, Bolfink) sagrađena je znatno prije 1508., koja je godina upisana na desnoj konzoli u njenoj unutrašnjosti. Sv. Vuk je bio jedan od najomiljenijih svetaca u Njemačkoj, a ova crkvica je najjužnije svetište u svijetu posvećeno ovome svecu. Crkvica je sagrađena na istoimenom vrhu, visine 475 m i danas pripada župi Presvetoga Trojstva u Klenovniku, bednjanski dekanat, Varaždinska biskupija. Uz put prema crkvici nalaze se mirila.

Sveti Vuk je sam, a pokatkad i u svetačkoj skupini 14 svetih zagovornika, štovan kao zaštitnik od mnogih bolesti, posebice pak protiv neplodnosti, krvarenja, rođenja nakaznih, a utječu mu se i drugi bolesnici i nedužno osuđeni. Zanimljivo je da ga zazivaju u pomoć i kod požara i nevremena. Na temelju njegova životopisa prikazuje se kao biskup s biskupskim insignijama i knjigom ili modelom crkve na dlanu te sa sjekirom, kamenom ili vukom uz noge.

Mještani su 1674. osnovali Bratovštinu sv. Wolfganga i njihova se imena nalaze zapisana na drvenoj kartuši na pobočnom oltaru sv. Marije. Rad udruge se trenutačno obnavlja.

Poznate osobe[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Vukovoj treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.