Vrpolje (Šibenik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vrpolje
Vrpolje na mapi Hrvatske
Vrpolje
Vrpolje
Županija Šibensko-kninska županija
Općina/Grad Šibenik
Geografske koordinate
 - z. š. 43.676 N
 - z. d. 16.012 E
Pošta 22206 Boraja
Pozivni broj +385 022
Autooznaka ŠI

Vrpolje je mjesto 10 km udaljeno od središta Šibenika. Prema popisu iz 2011. ima 776 stanovnika, koji žive u nekoliko zaseoka.

Sredinom sela prolazi cesta D58 Šibenik-Split. Za ovu cestu se inače u žargonu kaže "Šibenik-Split preko Boraje" prema mjestu Boraja koje se također nalazi na ovoj cesti, a od Vrpolja je udaljeno 10-ak km u smjeru Splita. Također tom cestom dolazi se do ulaza na auto cestu A1 (Čvor Vrpolje).

Kroz Vrpolje također prolazi željeznička pruga Perković - Šibenik. Željezničke stanice "Ripište", "Dabar" i "Primorsko Vrpolje" nalaze se na području mjesta.

Od ostalih cestovnih komunikacija značajne su i "Vrpolje-Danilo" koja se u samom središtu mjesta spaja na D-58 i "Vrpolje-Perković" koja se u blizini čvora za A1 spaja na D-58.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Kretanje broja stanovnika za Vrpolje (Šibenik)[uredi | uredi kod]

Kretanje broja stanovnika od 1857. do 2011.[1]

Napomena: Do 1948. iskazivano pod imenom Vrpolje, a od 1953. do 1971. Vrpolje Primorsko

Stanovništvo je uglavnom hrvatsko, rimokatoličko.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

U mjestu djeluje i Osnovna škola Vrpolje koja vodi područne škole u mjestima Boraja, Danilo i Perković. Osnovna škola je izgrađena 1938. godine, od kada i postoji obrazovna ustanova u mjestu.

Kultura[uredi | uredi kod]

Vrpolje je poznato i po srednjovjekovnoj crkvi Uznesenja BDM i svečanostima proslave blagdana Velike Gospe (15.08.) kada se organizira i pučka fešta sa sajmom.

Osim crkve Uznesenja BDM na području mjesta nalaze se i crkvice Sv. Ante, Sv. Ivan te kapelica na Gorici, a u novije vrijeme gradi se i križni put s postajama od "Lokve" do Sv. Ivana koji dominira nad mjestom.

Zbog blizine grada (7-8 minuta normalne vožnje), a i visokih cijena podstanarskih stanova u gradu dosta mlađih generacija je ostalo živjeti u selu, tako da je zadnjih godina čak organiziran i dječji vrtić.

U mjestu djerluje Kulturno-umjetničko društvo "Vrpoljac", osnovano 1961. godine. U društvu djeluje puhački orkestar koji je osnovan 1979. godine. Također u mjestu djeluje i mješovita klapa "Mirakul" osnovana 2004. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]