Volkswagen Group

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Folksvagen
Vrsta Javna
DelatnostAutomobilska industrija
Godina osnivanja 28. maj 1937.
Sedište Volfsburg, Nemačka
RukovodiociMartin Vinterkorn
Ferdinand Pijeh
Proizvod(i)Automobili
Broj zaposlenih369.928 (2009)[1]
Veb stranicawww.volkswagen.com

Folksvagen (njem. Volkswagen) je fabrika automobila iz Njemačke.

Istorija[uredi | uredi kod]

Firma „Folskvagen“ je osnovana je 1930ih, na zahtjev Adolfa Hitlera. On je uputio zahtjev Ferdinandu Poršeu da osmisli automobil koji će „svako moći da priušti“. Na taj način je nastala fabrika „Folksvagen“, što na njemačkom jeziku znači „narodni automobil“, „narodna kola“.

Dodatni zahtjevi su bili da automobil ima motor u zadnjem dijelu kola, da se hladi vazduhom, a ne vodom i, pošto je automobil bio zamišljen da ide najmanje 100 kilometara na čas, morao je biti aerodinamičnog oblika što je po Hitlerovom mišljenju bilo najlakše postići ako se uzme oblik neke bube, tj. nekog tvrdokrilca.

Prvom automobilu proizvedenom u fabrici dato je ime „KDF-Vagen“ (od njemačkog „KDF-Wagen“, tj. „Kraft durch Freude“, što znači „Snaga kroz uživanje“). Napravljeno je samo nekoliko automobila iz ove serije, a zatim se proizvodnja automobila prekinula pred početak Drugog svjetskog rata, a započela proizvodnja vojnih vozila.

Nakon završetka rata, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su ponovo otvorile fabriku i pokrenule proizvodnju automobila. Automobili iz ove fabrike, naročito „Buba“, su postali omiljeni širom svijeta. „Buba“ je čak kasnije postala jedan od najprodavanijih automobila na svijetu. Posljednji model „Bube“ je proizveden u „Folksvagenovoj“ fabrici u Meksiku, a objavljen 2004. godine, pod nazivom „Nova buba“. „Nova buba“ je slična klasičnoj, ali je nešto veća, brža i prilagođenija današnjem smislu za ljepotu.

Modeli[uredi | uredi kod]

Pored „Bube“, neki od najpoznatijih i najznačajnijih modela automobila proizašlih iz fabrike „Folksvagen“ su „Golf“, „Polo“, „Pasat“ i „Džeta“. Legendarni auto ove fabrike je Golf 2 sa motorom zapremine 1.6 litara dizel motorom koji razvija 54 konjske snage. Naravno postojala je sportska verzija ovog automobila od 1.8 litara sa benzinskim motorom koji je razvijao 110 konjskih snaga (bile su i verzije od 120 i 150 konja). Ovaj benzinski motor je nazvan GTI (gt znači vrsta opreme a I znači inčeksion ili direktno ubrizgavanje). GTI motori su ugrađivani i u Džetu i u golfa 3 ali gti motori u golfu 3 su modifikovani i bili su zapremine 2.0 i razvijali su 118 konjskih snaga.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]