Vojna služba Elvisa Presleya

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Villa Grunewald u njemačkom gradu Bad Neuheimu, gdje je Elvis Presley živio od 1958. do 1960.

Američki rock muzičar Elvis Presley je od marta 1958. do marta 1960. služio kopnenu vojsku SAD. U vrijeme službe je bio jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih zabavljača, a najvjerojatno i najpoznatiji vojni obveznik na svijetu. Njegova vojna služba se često navodi kao ne samo važan događaj njegove biografije, nego i ključan događaj za dalji razvoj zabavne muzike u SAD i ostatku svijeta.

U trenutku kada je Presley otišao služiti vojni rok, predstavljao je najpoznatijeg izvođača novog muzičkog stila zvanog rock and roll te uživao ogromnu popularnost među američkim tinejdžerima i omladinom; starije generacije, koje su u njegovim scenskim nastupima prepoznali aluzije na seks, su ga smatrale antiestablišmentskim buntovnikom koji im djecu "odvlači na krivi put". Upravo na vrhuncu Presleyeve popularnosti se na njega počela odnositi opća vojna obaveza, uvedena u SAD tokom drugog svjetskog rata. U ranijim slučajevima su glumačke, pjevačke i sportske zvijezde zahvaćene regrutacijom dobivale mogućnost da se prijave u tzv. Specijalne službe, odnosno svoju vojnu obavezu ispune kroz koncertne, kazališne i slične turneje kojima su zabavljali ljudstvo po vojnim bazama. Slična je opcija bila ponuđena i Presleyu, ali je on umjesto toga inzistirao da vojsku služi kao redovan, odnosno običan vojnik. Ta mu je odluka donijela poštovanje kako kod vojnika i oficira koje je služio, tako i kod dotada sumnjičave javnosti i starijih generacija koje je postepeno uspio uvjeriti da je patriot, odgovorni građanin i "normalan dečko".

Presleyev vojni rok je započeo u SAD odakle je nakon šest mjeseci poslan u Zapadnu Njemačku, koju je 1960. napustio sa činom narednika, a završio nedugo nakon što mu je u New Yorku priređen svečani doček. Za to vrijeme su se zbili događaji koji će značajno uticati na Presleyev život. U augustu 1958. mu je iznenada umrla majka Gladys, a što je predstavljalo najtraumatičniji događaj Presleyevog života. U Njemačkoj je, pak, na manevrima konzumirao amfetamine te tako stekao prva iskustva s drogama koja će nepune dvije decenije doprinijeti njegovoj smrti. U jesen 1959. se, pak, upoznao sa Priscillom Beaulieu, 14-godišnjom kćeri američkog zrakoplovnog oficira s kojom je otpočeo ljubavnu vezu i s kojom se 1966. vjenčao.

Presleya je tokom služenja vojske mučila stalna bojazan o tome da će dvogodišnja pauza okončati njegovu karijeru. S druge strane, njegov menadžer pukovnik Tom Parker se za to unaprijed pripremio akumulirajući muzičke kompozicije koji su kao ploče izdavani za Presleyevog odustva, ali i vješto manipulirajući medijima stvarajući od najbanalnijih detalja Presleyevog vojničkog života senzaciju. Bojazni o kraju karijere su se pokazale potpuno neopravdanim, jer je njegov "povratnički" album Elvis is Back! postao veliki hit. Većina muzikologa, međutim, drži da je Presley s njim, a i pločama koje su slijedile, počeo napuštati svoj originalni "buntovnički" rock and roll, i okretati se "mekšim" i "sladunjavijem" mainstream žanru popa.

Izvori[uredi | uredi kod]