Vojislav Vučković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
VOJISLAV VUČKOVIĆ
Datum rođenja: 18. oktobar, 1910.
Mesto rođenja: Pirot
Datum smrti: 24. decembar, 1942. (32 god.)
Mesto smrti: Beograd
Profesija: muzičar


Dr. Vojislav Voja Vučković (19101942) bio je muzikolog, kompozitor i dirigent, i pripadnik pokreta otpora u okupiranom Beogradu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 18. oktobra 1910. godine u Pirotu. Revolucionarnom studentskom pokretu pristupio je početkom tridesetih godina, za vreme studija u Parizu.

Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1933. godine. Svoju antifašističku i komunističku opredeljenost izražavao je i u muzici (simfonijske poeme „Burevestnik“, „Ozareni put“ i dr). Februara 1934. položio je doktorat na Karlovom univerzitetu u Pragu, s tezom "Muzika kao propagandno sredstvo". Bio je organizator studentskih recitativnih horova. U njegovom stanu, u Skadarskoj ulici, držani su ilegalni partijski sastanci. A 1938. godine u njegovom stanu se Josip Broz Tito sastao sa grupom intelektualaca-komunista.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, aprila 1941. godine, uključio se u Narodnooslobodilački pokret. Sredinom 1941. morao se povući u ilegalnost, jer je bio potkazan policiji, ali je i dalje nastavio, aktivno, da radi. Organizator je akcije za prikupljanje potpisa kulturnih i naučnih radnika, kao odgovor na „Apel srpskom narodu“.

Uhapšen je 24. decembra 1942. godine, a suradan je umro, od zadobijenih rana prilikom hapšenja i mučenja u Specijalnoj policiji.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Mala enciklopedija Prosveta, Beograd 1959. godina

Vanjske veze[uredi | uredi kod]