Vodice (Lanišće)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vodice
Vodice na mapi Hrvatske
Vodice
Vodice
Županija Istarska županija
Općina/Grad Lanišće
Geografske koordinate
 - z. š. 45.48 N
 - z. d. 14.05 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 32
Pozivni broj 052
Autooznaka PU
Vodice

Vodice su naselje na Ćićariji, u općini Lanišće, na 661 m nadmorske visine. Smještene su na raskrižju cesta Buzet–Obrov i JeloviceMune, pa su vrlo važna prometna točka toga dijela Ćićarije. Do kraja XIX.st. glavna gospodarska grana bila je stočarstvo, a potom se stanovništvo bavilo proizvodnjom drvenog ugljena ( krbunice), koji se prodavao u obližnjem Trstu. Hranu je mjesno stanovništvo proizvodilo na širokom plodnom polju.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • Zvonik (na slici)
Zvonik u Vodicama
  • Crkva sv. Martina izgrađena je u XIX.st., a obnovljena 1939. i 1999. Stara crkva istoga titulara nalazi se na groblju poviše sela, a prema mjesnoj tradiciji, na tom je mjestu bilo staro selo.
  • Vodice su spaljene 10.VIII.1944., kad je cjelokupno zatečeno stanovništvo odvedeno u logore.

Povijest[uredi | uredi kod]

Područje je bilo naseljeno već u neolitiku, a na obližnjim brdima bile su željeznodobne gradine. Tek se u ranom srednjem vijeku može govoriti o seoskom naselju, koje se u pisanim vrelima javlja nakon X.st., kad su Vodice dio tršćanske općine. Naselje je zatim pripadalo akvilejskom patrijarhu, knezovima Goričkim, a 1394. kao dio Rašporske gospoštije došlo je pod vlast Venecije. Stradale su od osmanskih upada potkraj XV.st., a 1523. prešle su u vlast Habsburgovaca, koji su ih povjerili tršćanskom kapetanu Rauberu. Od tada je granica austrijskog i mletačkog područja u tom dijelu Ćićarije išla između Vodica i Dana.