Vjekoslav Hudolin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vjeko Hudolin, novinar i enigmat
Knjiga (NSK) zapisa i reportaža Vjeke Hudolina i Vlade Vincetića

Vjekoslav (Vjeko) Hudolin (Donji Bogićevci, 21. VI. 1954), novinar i enigmat.

Životopis[uredi | uredi kod]

Osnovnu je školu završio u Dragaliću, gimnaziju u Novoj Gradiški, a Višu poljoprivrednu školu u Križevcima, gdje je stekao zvanje inženjera ratarstva.

Nekoliko je godina radio u PIK-u Nova Gradiška, a 1980. zaposlio se u Radio Novoj Gradiški i NG novinama, gdje je najprije radio kao novinar, a potom i kao urednik. Od 1992. bio je šef novogradiškog dopisništva osječkog dnevnog lista Glasa Slavonije, a od 1995. do 2008. godine radio je kao slobodni novinar, najviše za informativni program i druge emisije Hrvatske televizije. Od 2008. godine stalni je zaposlenik Hrvatske televizije kao novinar-urednik u novogradiškom dopisništvu.

Novinarstvo[uredi | uredi kod]

Jedno je vrijeme intenzivno surađivao u zagrebačkom Jutarnjem listu, ali i u drugim hrvatskim dnevnim listovima i tjednicima: Vjesnik, Večernji list, Arena, Vikend, Panorama, Agroglas (Osijek), Gospodarski list, Moja Zemlja, Posavska Hrvatska (Slavonski Brod). Pokrenuo je obiteljski tromjesečnik NG reviju, koja je izlazila od ratne 1992. do 2003. godine, uređivao je Cernički list (Cernik), a pomagao je (i još pomaže) u izdavanju Vjesnika Župe Duha svetoga Gornji Bogićevci. Članke je objavljivao i u "Pučkom kalendaru" (Slavonski Brod) i na internetskim stranicama: www.ngonline.grad.net, Novagforum Arhivirano 2009-02-21 na Wayback Machine-u, Vinogradarstvo.com i Voćarstvo.net.

Rad na HTV-u[uredi | uredi kod]

Kao novinar-urednik Hrvatske televizije (HTV) u novogradiškom dopisništvu, zajedno sa snimateljem Vladom Vincetićem, priprema priloge za informativne, ali i mnogobrojne tematske emisije HTV-a: "Dan za danom", "Dnevnik", "Dobro jutro, Hvatska", "Duhovni izazovi", "Ekumena", "Hrvatska uživo", "Mir i dobro", "Obrazovni program", "Plodovi zemlje", "Prizma", "Treća dob", "Veterani mira", "Vijesti", "Županijska panorama"...

Knjiga[uredi | uredi kod]

Krajem 2008. godine, s kolegom snimateljem Vladom Vincetićem, objavio je knjigu "Kvaka je u malim tajnama : zapisi i reportaže" (ISBN 978-953-95012-2-6)[1]. U njoj je, uz predgovor Josipa Ščrbašića i samog Vjeke Hudolina, objavljeno 46 izabranih članaka, raspoređenih u 9 ciklusa.

Enigmatika[uredi | uredi kod]

Enigmatski listovi[uredi | uredi kod]

U novinarstvo je ušao preko enigmatike. Prvi enigmatski sastav (rebus) objavio je 1969. godine u zagrebačkom dječjem časopisu Modroj lasti. Prvi rad u enigmatskim listovima objavila mu je "Čvor križaljka" 18. IV. 1973. Od 1973. godine najviše objavljuje križaljke, a povremeno i rebuse, premetaljke i druge zagonetke u najpoznatijim zagonetačkim listovima na hrvatsko-srpsko-bosanskim prostorima: Čvor razbibriga, Mini čvor, Čvor križaljka, Skandi čvor i Predah (Bjelovar), Kviz i Džoker (Zagreb), Test i HIK (Banja Luka), Feniks i njegova posebna izdanja (Rijeka), Eureka i njena druga izdanja (Gornji Milanovac), Razonoda miliona (Beograd) ...

Neenigmatski listovi[uredi | uredi kod]

Sastavljao je zagonetke i uređivao enigmatske rubrike i u neenigmatskim listovima i na radio-stanicama: "Vikend" (Zagreb), "Agroglas" (Osijek), "Gospodarski list" (Zagreb), "Modra lasta" (Zagreb), "Posavska Hrvatska", Dugoselska kronika (Dugo Selo), Križevačke novine (Križevci), Požeški list (Požega), NG novine (Nova Gradiška), NG revija (Dragalić), Radio Nova Gradiška, Radio Bljesak (Okučani).

Enigmatsko izdavaštvo[uredi | uredi kod]

Pokrenuo je i uređivao dva zagonetačka lista: MAR (Nova Gradiška) i Zelene zagonetke (Nova Gradiška), čije je izlaženje prekinuo rat. Nekoliko križaljki (preuzetih iz "NG novina", "Zelenih zagonetki", "Vikenda" i "Agroglasa") objavio je i u knjizi "Kvaka je u malim tajnama". Cijeli 164. broj "Čvor križaljke" (13. IV. 1977) bio je ispunjen njegovim križaljkama i magičnim likovima. Svoj najviši enigmatski domet ostvario je u sastavljanju križaljki. Naročito se istakao u stvaranju uspjelih velikih bijelih ploha, kao i u sastavljanju kvalitetnih i svježih tematskih križaljki.

Pseudonimi[uredi | uredi kod]

Svoje enigmatske radove potpisivao je skraćenim imenom Vjeko, inicijalima vh, logogrifnim palindromom svog prezimena Miloduh (<Hudolin, n=m) i pseudonimima Hudlav i Anđelina.

Ostale enigmatske aktivnosti[uredi | uredi kod]

Bio je član Enigmatskog udruženja "Čvor" iz Bjelovara i učestvovao na susretima zagonetača koje je "Čvor" organizirao. Bio je aktivan i u Zagonetačkom društvu "MAR" iz Nove Gradiške, savjetu časopisa "Vjesnikov kviz", Zagonetačkom savezu Hrvatske, organiziranju Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH) u Novoj Gradiški, u natjecanju križaljkaša u Rešetarima i slično.

Uvršten je u knjigu "Leksikon zagonetača Jugoslavije", a spominje se u knjigama "Bibliografija enigmatike" (1978) i "Kombinatorima u igrama riječi" (2003).

Primjer zagonetaka[uredi | uredi kod]

Čarobni likovi[uredi | uredi kod]

Vjeko Hudolin: "Čarobni lik" i "Čarobni štit",
"Čvor križaljka", VIII, 164, 14 - Bjelovar, 13. IV. 1977.

    Z P     Z D      !
    E R P T L O      !    P Č T F S M
Z E M LjO R A D NjA  !  P R E V R T A Č
P R LjA V Š T I N A  !  Č E P R K A L O
  P O V R Ć A R I    !  T V R D U N A C
  T R Š Ć A N I N    !  F R K U N I C A
Z L A T A N O V I Ć  !  S T A N I M I R
D O D I R I V A NjE  !  M A L A C I J A
    NjN I N I Nj     !    Č O R A C A 
    A A     Ć E      !

Križaljke[uredi | uredi kod]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • U mladosti je igrao nogomet u dragalićkom nogometnom klubu, koji se do 1972. godine zvao NK "Mladost", potom NK "Jedinstvo", a od 2002. godine NK "Dragalić"[2].
  • Kao novinar bavi se i fotografijom pa je u 12. mjesecu 2005. godine učestvovao na "izložbi novinske fotografije" "Foto press 2005" u slavonskobrodskom Likovnom salonu Vladimir Becić. Njegovih pet fotografija mogu se vidjeti na internetskoj stranici: Foto press 2005.
  • Vlasnik je obrta '"NG - press, Vjeko Hudolin" (skraćeno ime: "NG - press")[3] iz Dragalića, a ima udjela i u trgovačkom društvu "NG REVIJA d.o.o. za izdavačku, promidžbenu i fotografsku djelatnost" (skraćeno ime: "NG REVIJA d.o.o.")[4].
  • Godinama aktivno sudjeluje u projektu "Sačuvajmo stare sorte jabuka", koje sadi u obiteljskom voćnjaku.
  • Enigmatikom se jedno vrijeme bavila i njegova supruga Anđelka Hudolin (rođena u Goranskom Polju kod Konjica u BiH[5] 15. IV. 1959), koja je prvu križaljku objavila u zagrebačkom "Vikendu" 1978. godine, a otada je objavljivala premetaljke, pomicaljke i križaljke još i u beogradskoj Enigmi, "Brodskom listu" i "Požeškom listu".
  • Vjekoslav Hudolin ima imenjaka u baranjskom selu Jagodnjaku, koji je član Općinskog vijeća Općine Jagodnjak, a u Vijeće je ušao s liste Hrvatske stranke prava (HSP), ali ne po izbornim rezultatima, nego temeljem prava na odgovarajuću zastupljenost hrvatskog naroda u Općinskom vijeću[6].

Izbor članaka iz voćarstva[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. http://www.vinogradarstvo.hr/index.php?s=987 O knjizi "Kvaka je u malim tajnama"
  2. http://www.nk-dragalic.com/Foto_album.html Arhivirano 2008-09-07 na Wayback Machine-u Nogometni klub "Dragalić"
  3. http://www.burza.hr/poslovni_subjekti/subjekt/273596/ Burza - Poslovni imenik
  4. http://www.burza.hr/poslovni_subjekti/subjekt/118804/ Burza - Poslovni imenik
  5. U "Leksikonu zagonetača Jugoslavije" pogrešno je navedeno da je Anđelka Hudolin rođena u Grubišnom Polju u Hrvatskoj.
  6. http://www.obz.hr/hr/index.php?tekst=301 Osječko-baranjska županija - Općina Jagodnjak

Izvori[uredi | uredi kod]