Vinko Mihanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vinko Mihanović
glumac
Vinko Mihanović 2010. godine
Biografske informacije
Rođenje23. 8. 1967. (1967-08-23) (dob: 56)
Split, Hrvatska
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac

Vinko Mihanović (Split, 23. kolovoz 1967.) je hrvatski glumac i maratonac.

Profesionalna karijera[uredi | uredi kod]

Prvu kazališnu predstavu je odigrao 11. kolovoza 1988. godine i to Euripidovu Elektru u produkciji HNK Split u režiji Paola Magellija. Od tada pa do danas odigrao više od 100 raznih uloga u gotovo 100 predstava.

1993. godine završio je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu – smjer gluma. Iste godine napušta HNK Split gdje je radio tijekom studija te je otišao u HNK Rijeka. Od travnja 2001. član je profesionalnog glumačkog ansambla GKM Split. Surađivao je s brojnim redateljima i kazališnim kućama (GKL Split, HNK Zagreb, GK “Gavella”, JAK iz Malog Lošinja...).   Osim kao glumac, u GKM Split angažiran je kao višegodišnji voditelj glumačkih radionica za mladež. Sudionik nekoliko kazališnih radionica eksperimentalnog kazališta “Les theatrales des jeunes en Europe” u Strassbourgu organiziranih od strane Vijeća Europe. Sudionik je također i nekoliko radionica na temu “Theatre against the violence (Kazalištem protiv nasilja)" kao i glazbenih radionica "Groove mix". Pokretač je i realizator nekoliko projekta “Kazalištem protiv nasilja” i “STOP nasilju – Možemo i drugačije” .

Igrao je u nekoliko TV reklama, serija i TV drama ("Elektra", "Muka", "Passio", “Zabranjena ljubav”, Najbolje godine, "Larin izbor", "Ruža vjetrova"...).

Radio kao radijski voditelj te kao DJ. Veliki ljubitelj, filma, glazbe i trčanja. Prvi hrvatski glumac koji je istrčao je maraton (42km) i to onaj u Parizu 2015. godine. Uz to, istrčao je još i 11 polumaratona (21km)i brojne trke na 5000m, 6000m i 10000m.

Izvor[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]