Vincent iz Kastva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vicent iz Kastva
gotika
Freske u crkvi Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma u Istri
Biografske informacije
Rođenje? 15. vijek
Kastav, Sveto Rimsko Carstvo
Smrtkraj 15. vijeka
? Sveto Rimsko Carstvo
Opus
Poljeslikarstvo
PraksaIstra
Znamenita djela
Freske u crkvi Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma u Istri
Influencija

Vicent iz Kastva ili kako se latinski potpisivao Vincentius de Castua (* Kastav, ? † kraj 15. vijeka) bio je kasnogotički slikar fresaka iz Istre poznat po oslikavanju crkve Sv. Marije na Škrilinah kraj Berma prizorima Danse Macabra (Plesa smrti). [1])

Biografija[uredi | uredi kod]

O njegovu životu i školovanju se gotovo ništa nezna, jedino što se zna je da bio voditelj radionice koja je 1474. oslikala grobljansku crkvu sv. Marije na Škrilinah kraj Berma. [2]To se zna, jer je sam zapisao - hoc pinxit magister Vincencius de Kastuas, nad bočnim vratima crkve. [2]Na osnovu stilske analize fresaka pretpostavlja se da je tu malenu crkvicu oslikao sa još dva pomoćnika, koji su dobili nazive Majstor Pasije i Majstor Plesa mrtvaca. [2]

Vicent se poput svih ostalih slikara Danse Macabra (Plesa smrti) služio drvorezima sa tim motivima, koji su tad kružili Evropom. Ipak on ih nije doslovno preslikavao, već ih je spajao i mijenjao po vlastitoj inspiraciji, tom metodom oslikao je svaki slobodni dio zida te crkvice. Na osnovu stilske analize stručnjaci zaključuju da je bio pod utjecajem južnotirolskog slikarstva, iako neki u njegovu načinu slikanja vide i elemente sjevernotalijanskog slikarstva onog vremena. Neki stručnjaci pretpostavljaju da se školovao u radionici majstora koji je oslikao prezbiterij crkve sv. Nikole u Pazinu. Sličnost sa njegovim freskama imaju i freske iz crkve sv. Marije kraj Oprtlja i sv. Jurju u Lovranu, ali je Danse Macabre iz Berma jedini rad koji mu se pripisuje.

Pretpostavlja se da se u njegovoj radionici školovao Ivan iz Kastva, a možda i Šareni majstor. [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Vincènzo di Castua (latinizz. Vincentius de Castua) (talijanski). Enciclopedia Italiana Treccani. Pristupljeno 24. 03. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Vincent iz Kastva (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 24. 03. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]