Will & Grace

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vil i Grejs)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Will & Grace
FormatSitcom
KreatorDavid Kohan
Max Mutchnick
NastupajuEric McCormack
Debra Messing
Sean Hayes
Megan Mullally
Shelley Morrison
Kompozitor(i)Jonathan Wolff
Zemlja porijeklaSjedinjene Američke Države SAD
Jezik/ciengleski
Broj serijala8
Broj epizoda194 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjeoko 23 min.
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje21. septembar, 1998. – 18. maj, 2006.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Will & Grace (Vil i Grejs) je popularni, nagrađivani američki sitkom, koji se fokusira na živote Willa Trumana, gej advokata i njegove najbolje prijateljice Grace Adler, straight Jevrejke koja vodi svoju firmu za dizajn enterijera, kao i Karen Walker, veoma bogate žene, socialite i Jacka McFarlanda, kemp tipa koji želi da postane glumac. Radnja je smeštena u New Yorku.

Sitkom je prvi put prikazan na NBC-u, 21. septembra, 1998., i dobijajući sve veću popularnost gledanost je rasla sve do šestog serijala, kada je počela da opada, sve do osmog, knačnog serijala, kada se stabilizovala.

Otvaranje osmog serijala emitovano je uživo 29. septembra, 2005. Poslednja epizoda u trajanju od sat vremena prikazana je 18. maja, 2006., a prethodila joj je jednočasovna retrospektiva. Procenjeno je da je poslednju epizodu gledalo 18.1 miliona gledalaca.

Will & Grace je sniman pred živom publikom (većina epizoda) na sceni 17 u CBS Studio Centeru, u prostoru veličine od oko 1 300 kvadratnih metara.

Likovi[uredi | uredi kod]

Glavni likovi[uredi | uredi kod]

Will Truman[uredi | uredi kod]

Will (Eric McCormack) je rođen 1967. godine u WASP porodici, koju čine majka Marilyn (Blythe Danner), otac George (Sydney Pollack) i Willova dva brata, Paul i Sam. Will se outovao 1985. godine uz pomoć Jacka, dok je još bio u vezi sa Grace.

Pošto je diplomirao na Columbia Univerzitetu i New York University School of Law, počinje da radi u advokatskoj firmi, gde je na putu da postane partner, ali odlučuje da osnuje svoju firmu. Kada ovo propadne Will počinje da radi u firmi Doucette & Stein, gde se zadržava do kraja sedme sezone. Počinje da radi za Malcolma (Alec Baldwin), ali i to prestaje kada se ispostavi da je Malcolm FBI agent. Neko vreme radi u Coalition of Justice, dajući pravnu pomoć onima koji ne mogu da je plate, ali se konačno vraća u Doucette & Stein, u kojoj mu je sada šeficu glumi Lily Tomlin.

Willov odnos sa ocem je problematičan. Iako George sada podržava njegov način života, ranije je bio nezadovoljan zbog toga što je Will gej. U poslednjem serijalu njih dvojica su se posvađali prilikom čega mu je otac priznao da bi voleo da Will nije gej, što je dovelo do toga da prestanu da govore. Nekoliko dana kasnije George umire od infarkta.

Will je bio u vezama sa tri žene: Grace, zatim njegova srednjoškolska devojka Claire (Magun Price) i Diane (Mira Sorvino) – žena sa kojom je imao one-night stand posle raskida sa Grace. Diane je jedina žena sa kojom je Will ikada spavao.

U početku serije pominje se da je Willova najuspešnija veza bila sa Michealom (Chris Potter), koja je trajala sedam godina. Kasnije, 2004.-2005. Will ulazi u vezu sa policajcem Vince D’Angelom, koga glumi Bobby Cannavale. Vince i Will su rešili da naprave pauzu pošto je Vince izgubio dva posla za redom. Pri kraju poslednjeg serijala Will i Vince su ponovo zajedno. U poslednjoj epizodi se prikazuje da održavaju jaku vezu skoro 22 godine i imaju sina, Bena.

Između Michaela i Vincea, Will je poznat po svojim neuspešnim vezam, zbog kojih je često predmet šala.

Grace Adler[uredi | uredi kod]

Grace (Debra Messing) je rođena aprila 1967. Na nju je poseban uticaj imala majka, Bobbi (Debbie Reynolds), dramska glumica. Ona, međutim, neprekidno nastoji da dobije očevu pažnju, takmičići se sa svojim sestrama, Joyce (Sara Rue) i Janet (Geena Davis). Grace je sebična i neurotična, ali simpatična. Vrlo je sujetna i veruje da liči na Ritu Hayworth (jednom je čak pomislila za sliku Hayworthove da je zapravo ona).

Grace je poznata po svojim vezama, koje obično glume poznate zvezde. Konačno se udala za doktora Leo Markusa (Harry Connick, Jr.), 2002. godine, ali je brak propao posle njegove avanture dok je bio u Kambodži. Njih dvoje su se ponovo sreli u poslenjem serijalu, kada Grace, posle jedne noći provedene s njim, ostaje u drugom stanju, ali to ne govori Leu. U poslednjoj epizodi njih dvoje su ipak zajedno i imaju ćerku Lilu. Lila odlazi na koledž, gde sreće Willovog i Vinceovog sina, Bena.

Grace ima reputaciju da „pravi“ gejeve. Nekoliko njenih veza, pa i ona sa Willom, su se završile tako što joj se oni outuju, te se ona plaši da se to ponovo ne dogodi.

Pored Willa, ona ima i vrlo razvijen odnos sa svojom sekretaricom Karen, koja i ne obavlja zaista svoj posao, ali Grace od nje ima koristi zbog njenih kontakata sa visokim društvom. Karen često kritikuje njene grudi i izbog odeće („Honey, what’s this all about?“)

Grace je, takođe, poznata po svom istančanom čulu mirisa. Može da proceni vreme pripreme jagnjetine kroz otvor za ventilaciju, kao i da proceni za koje vreme će se mleko ukvariti.

Karen Walker[uredi | uredi kod]

Karen (Megan Mullally) je rođena februara 1959. godine. poznata je po visokom piskutavom glasu i zavisnosti od alkohola i tableta. Bila je udata 4 puta: njen prvi muž se prezivao Se. Croix, drugi Popeil, treći muž joj je Stan Walker (sa kojim je u braku od 1995.), dok je sa četvrtim, Lyle Finsterom, bila udata svega 20 minuta u 2004. godini. Karen je poznata po tome što ume da bude veoma surova prema svojoj poslugi, koju je naučila da napuste sobu kada ona uđe i koje ponekada otpušta samo da bi se zabavila.

Karen radi kod Grace da bi se zabavila. Iako ne ume da obavi ijedan posao (ne zna čak ni šta je faks ili kompjuter), ona i dalje nastavlja da radi, jer je posao odvlači od Stana i dece. Grace joj, s druge strane, ne daje otkaz, jer ima koristi od njenih društvenih kontakata; Karen takođe plaća zdravstveno osiguranje za Grace. Karen dugo vremena nije unovčila nijedan ček kojim joj Grace isplaćuje zaradu, jer joj nisu potrebne pare (Karen je veoma bogata), ali ih čuva jer misli da su „lepi papirići“. Kada Stan prestane da joj daje svoje pare, ona odjednom unovči sve čekove što gotovo da dovodi do toga da Grace bankrotira.

U prvih nekoliko sezona Karen živi kod svog muža Stana, koji se nikada ne pokazuje u seriji, iako se često pominje. Karen, takođe, ima i dvoje dece, Mason (koga Karen zove „debeli“, jer ne može da mu zapamti ime) i Olivia, koje je Stan doveo iz prethodnog braka. Karen zanemaruje svoju decu i često beži od njih.

Karen je imala brojne veze sa muškarcima i sa ženama, među kojima je i Martina Navratilova, koja je pre veze sa Karen navodno bila streight. Karen je često prikazana sa lezbejskim tendencijama.

Kao i njen najbolji prijatelj, Jack, i ona je često veoma politički nekorektna i često ima okrutne primedbe (kao na primer kada kaže Jacku: „Dušo, znaš šta je veoma tužno? Siromašni ljudi sa velikim snovima. Zapravo, to i nije toliko tužno koliko je neveroatno smešno!“

U poslednjoj epizodi Karen je prikazana kao jedini lik koji nije ostario.

Jack McFarland[uredi | uredi kod]

Jack (Sean Hayes) je kemp gej lik, najbolji prijatelj Willa i Karen. On je oduvek imao želju da postane glumac, iako mnogi sumnjaju u njegov talenat. Rođen je januara 1969. godine. Njegova majka Judith nije znala da je gej (što začuđuje Karen: Kako nije znala? Šta je s njom? Nema glavu?“). Jack tvrdi da se outovao još u predškolskom. U srednjoj školi upoznao je Willa i pomogao mu je da prihvati svoju homoseksualnost. Jack tvrdi da je Will zaljubljen u njega, iako je jasno da je obrnuto.

Jack tokom serija ima puno veza, ali sve su kratkotrajne, iako ih Jack smatra ozbiljnim. Najduža veza mu je sa Stuartom Lamarackom, koja traje par meseci, ali Jack i njega prevari.

Jack je veliki obožavalac gej ikone Cher, koju vidi kao boga kada ode u raj. Zapravo, Jack je jednom prilikom sreo Cher, ali je mislio da je drag queen i tvrdio je da je on bolja Cher od nje.

U trećoj sezoni Jack polazi u potragu za svojim biološkim ocem, ali otkriva da je on umro. Ipak, Jack sreće svog biološkog sina, Elliota, koga je rodila Bonnie (Rosie O’Donnell, lezbejka koja je ukrala Jackovu sperm iz banke sperme gde je radila.

Jack je, u poslednjoj epizodi, nasledio milione dolara od Beverly Leslieja, sa kojim je bio u neželjenoj vezi kada je Karen ostala bez novca.

Ostali likovi[uredi | uredi kod]

  • Rosario Salazar (Shelley Morrison ) – Karenina služavka sa El Salvadora, koja ima jaku vezu sa Karen. Njih sve se često svađaju, ali i veoma brzo prekidaju svađe. Rosario je bila kratko u braku sa Jackom da bi dobila zelenu kartu.
  • Stan Walker (lik se nikada ne prikazuje) – bogati i veoma debeli muž Karen.
  • Bobbi Adler (Debbie Reynolds ) – majka Grace Adler, teatralna glumica i pevačica
  • George Truman (Sydney Pollack ) – Willov otac, koji umire u poslednjoj sezoni posle svađe sa Willom
  • Marilyn Truman (Blythe Danner ) – Willova majka
  • Rob (Tom Gallop ) i Ellen (Leigh-Allyn Baker ) dvoje bliskih prijatelja Grace, koji su venčani i imaju troje decembar
  • Joe (Jerry Levine) i Larry (Tim Bagley) – Willovi bliski prijatelji, koji su venčani i imaju ćerku Hannahu.
  • Beverly Leslie (Leslie Jordan ) – veoma niski i bogati socialite, koji krije da je gej i koji je republikanac. Njegov odnos sa Karen se često menja od prijateljskog do neprijateljskog
  • Dr. Marvin „Leo“ Markus (Harry Connick Jr. ) momak Grace i njen muž, kao i otac njenog deteta.
  • Vince D’Angelo (Bobby Cannavale ) – Willov momak, koji je prvi sa kojim Will ima dugu i ozbiljn vezu. Konačno, njih dvojica nastavljaju da žive zajedno i podižu svog sina, Bena.
  • Lorraine Finster (Minnie Driver ) – Stanova ljubavnica i Karenina neprijateljica, koja je radila u kantini u zatvoru dok je Stan bio tamo. U šestoj sezoni se otkriva da je ona vaspitavana kao devojčica iako je genetski muškarac ili interseksualna osoba.

Poznati gosti[uredi | uredi kod]

Gostujući glumci i glumice koji glume sebe[uredi | uredi kod]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Will & Grace je 83 puta nominovana za Emmy Award, od kojih je dobila 16. Od 2001. do 2005. serija je bila drugi po gledanosti sitkom, među publikom od 18 do 49. godina, i to odmah posle Friends. Često se čuje da je serija otvorila vrata drugim serijama sa gej tematikom, kao što su Queer as Folk , Queer Eye for the Straight Guy i Boy Meets Boy. Serija je osvojila nekoliko GLAAD Media Awards. Iako je nominovana više od 20 puta za Zlatni globus, nije ga nijednom osvojila.

Will & Grace je jedan od tri sitkoma koji je svakom glavnom glumcu i glumici doneo bar po jednu nagradu Emmy.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]