Vikinška kružna tvrđava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Trelleborg (razvrstavanje).
Fotografija snimljena s vrha zida u Trelleborgu (Slagelse).

Vikinška kružna tvrđava ili vikinški kružni zamak je naziv za utvrđenja u obliku kruga, karakteristična za područje današnje Danske i južne Švedske u Vikinškom dobu. Sagrađeno ih je ukupno šest. Pet njih je datirano u doba vladavine kralja Harolda Plavozubog od Danske (u. 986). Tvrđava uz Borgebyju[1] je datirana u vrijeme blizu 1000. godine, ali je također moguće da ju je, barem djelomično, sagradio isti kralj.

Ova vrsta fortifikacije je dobila ime po prvom pronađenom primjerku - Trelleborgu kraj Slagelsea, gdje su iskapanja vršena između 1936. i 1941. Svi trelleborzi su kružnog oblika. Moguće je da su ih okruživale palisade koje možda i nisu bile striktno kružnog oblika.

Slične strukture pronađene su širom Sjeverne Evrope, posebno u Irskoj, ali nijedna od njih nema isti strog i precizan geometrijski dizajn kao skandinavske prstenaste tvrđave. Na obalama Nizozemska i Belgije postoje prstenasti dvorci sa određenim tačkama sličnosti.

Popis trelleborga[uredi | uredi kod]

Nalazišta vikinških kružnih zamaka

Tradicionalno se izraz Trelleborg tumači kao tvrđava koju su sagradili robovi (danska riječ za slave je træl), ali se može i tumačiti riječi trel (mn. trelle) za daske.

Prstenaste tvrđave vikinškog doba
Svjetska baštinaUNESCO
 Danska
Registriran:2023.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Prstenaste tvrđave vikinškog doba iz Danske su 2023. god. uvrštene na listu UNESCO-ove svjetske baštine.[3][4] Ovih pet arheoloških lokaliteta čine sistem monumentalnih prstenastih tvrđava iz vikinškog doba koje dijele ujednačen geometrijski dizajn.

Izvori[uredi | uredi kod]