Vidovci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vidovci
Vidovci na mapi Hrvatske
Vidovci
Vidovci
Županija Požeško-slavonska županija
Općina/Grad Požega
Geografske koordinate
 - z. š. 45.331 N
 - z. d. 17.717 E
Pošta 34000 Požega
Pozivni broj +385 (0)34
Autooznaka

Vidovci su naselje u Republici Hrvatskoj u Požeško-slavonskoj županiji, u sastavu grada Požege.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Vidovci se nalazi istočno od Požege, na južnim padinama Požeške gore na cesti prema Pleternici, susjedno naselje je Dervišaga na istoku. Vidovci se nalazi u na 45°19'57" sjeverno od ekvatora i 17°42'52" istočno od početnog meridijana.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Vidovci su imali 1.582 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1][2]


Župa sv. Ivana Krstitelja[uredi | uredi kod]

Župa je osnovana 29.kolovoza 1999. godine djelenjem župe sv.Terezije, dakle odcjepljena je od gradske, katedralne župe. Župna crkva je u izgradnji.

24.06. Sv. Ivan Krstitelj kao spomendan javlja se u doba ljetnog solsticija, obrata, što je prigoda za ponovnoveličanje prirode i njezine magične snage. Ljeti je nešto manje radova u vinogradu, ali treba štititi urod od bolesti, nepogoda i životinjskih štetnika. Zbog toga se pale blagoslovljene svijeće u trsju (protiv tuče), škropi metlama i granama (protiv bolesti) i postavljaju se klopci, drvene čegrtaljke na vjetar, te strašila zbog zaplašivanja ptica i drugih napasnika. Rođenje svetog Ivana Krstitelja - Isusova preteče i događaje u vezi s njime opisuje nam sveti evanđelist Luka u I. glavi svoga evanđelja


Kapela Snježne Gospe - Vidovci[uredi | uredi kod]

5. kolovoza - Obljetnica posvete bazilike sv. Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u Rimu u narodu je slavljena kao Gospa Snježna ili Gospa od Snijega. Ovaj naziv dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da joj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. Na Eskvilinu, jednom od sedam brežuljaka papa Liberije toga dana osobno obilježi granice u kojima je kasnije podigao veličanstvenu baziliku. Ona je po njemu nazvana i liberijanskom bazilikom.

Kapela sv.Valentina u Vidovcima[uredi | uredi kod]

Sveti Valentin bio je svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije. Kasnije je car Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku, te se od tada taj svetac počeo štovati među kršćanima. U 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Spomendan u katoličkoj Crkvi slavi se 14. veljače, kao neobavezan spomendan.

Povijest[uredi | uredi kod]

Dan 13.06.1991 izvršeno je prvo postrojavanje 63. bataljuna Zbora narodne garde na stadionu NK Dinamo u Vidovcima, tog povijesnog dana je formirana prva profesionalna postrojba.

Izvor[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Vidovci treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.