Vice Bune

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vice Bune (15591612) bio je dubrovački i južnoslovenski diplomata i pomorski kapetan, te naš najstariji poznati istraživač na oceanima u doba prekomorskih otkrića. Prvi je iz Evrope oplovio na Pacifiku otočje Bismarck i Nove Hebride, pa je ujedno jedan od najranije dokumentiranih slavenskih pomoraca na Pacifiku.

Život i putovanja[uredi | uredi kod]

Rođen je na ostrvu Lopud gdje je proveo mladost, a zatim se školovao u susjednom Dubrovniku. Bio je diplomatski poslanik Dubrovnika na španskom kraljevskom dvoru u Madridu za vrijeme Filipa II. i Filipa III. Zatim je kao pomorski kapetan u španskoj službi otputovao do indijske luke Goa koju su držali Španjolci, a tamo je bio i dubrovački trgovinski emporij Sao Braz za Indiju (danas prigradsko selo Gandaulim). Ondje je s našom posadom organizovao plovidbu dalje na istoku do upravo otkrivenog arhipelaga Filipini u vlasti Španije. Tamo se snabdjevao za pomorske ekspedicije na Tihi Okean (Pacifik), gdje je od god. 1580.-1597. istraživao još slabo poznata ostrva jugozapadnog Pacifika na području Melanezije.

Zatim se vraća preko Filipina i od god. 1598. u službi Španije putuje u Srednju Ameriku, gdje je nakratko bio španski potkralj Meksika, a zatim je španski ambasador u Belgiji. Potkraj života od god 1600. bio je diplomatski poslanik Dubrovnika na dvoru potkralja u Napulju, gdje je i umro 12. novembra 1612, te je pokopan na rodnom Lopudu.

Dokumentacija o njegovom životu i putovanjima većinom je u Dubrovačkom arhivu i dijelom u Španiji.

Nadgrobna ploča[uredi | uredi kod]

Prijevod latinskog natpisa na njegovoj nadgrobnoj ploči u crkvi Sv. Trojstva na otoku Lopudu: "D.O.M. Vici Buni Petrovu, vitezu Kristovu, koji je krijepošću uzdigao dostojanstvo pod dvojicom španjolskih kraljeva Filipom II. i III., koji je poduzeo naporne plovidbe u oba svijeta i koji je želio proslaviti se. I tako, dok se dugo bavio u Indiji širenjem vjere i u Belgiji štićenjem vjere, dok je u obadvije dužnosti obavljao zadatak primljen od svojih kraljeva, pozvan je kraljevskim nalogom u Napulj i postavljen kao kraljevski savjetnik, da nakon mnogih izvršenih napora prijeđe u drugi život, pa po odredbi oporuke bude prenesen ovdje u domovinu, gdje leži i čeka na zvuk trublje da ga pozove na novi život. Složna rodbina podiže ovaj spomenik. Živio je 53 godine, umro 12. 11. godine 1612."

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Historijski arhiv Dubrovačke Republike, XVI vijek, Historijski institut Dubrovnik.
  • E. Ambrosius: Andrees allgemeine Handatlas, Auflage VIII/5 (Karten 216-224). Velhagen & Klasing, Bielefeld und Leipzig 1930 (na kartama u zagradi su toponimi koje je dao V. Bune)
  • F.M. Appendini: Notizie istorico-critiche sulle antichita, storia e letteratura dei Ragusei, vol. II: 201-203 Dubrovnik 1803.
  • J. Luetić: Vice Bune, pomorac i diplomat. Anali Historijskog instituta, sv. I: 255-267, Dubrovnik 1952.
  • J. Tadić: Španija i Dubrovnik u XVI veku, str. 134-136. Beograd 1932.
  • G. Milazzi & M. Yoshamya: Ancient origin of Croatian sailing and naval migrations. Proc. 1st Symp. 'Old-Iranian origin of Croats', 461-473, Iran Cultural Center, Teheran 1999.
  • M. Rac, M.H. Mileković et al.: V.B. Petrov and other Croatian navigators in medieval oceans. Proc. 3 scient. symposia 'Early Croats' (2001-2006), 820 p., ITG - Zagreb 2007.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]