Vesna Škare-Ožbolt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vesna Škare Ožbolt

Mandat
23. prosinca 2003. – 10. veljače 2006.
Prethodnik Ingrid Antičević-Marinović
Nasljednik Ana Lovrin

Rođenje 20. lipnja 1961.
Osijek
Politička stranka Demokratski centar

Vesna Škare-Ožbolt (Osijek, 20. lipnja 1961.) je hrvatska političarka.

Osnovnu školu i gimnaziju završila u u Osijeku. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Potom se vraća u Osijek. Tražeći posao jedno je vrijeme volontirala na Sudu. Nakon polaganja pravosudnog ispita dobiva posao u stručnim službama Izvršnog vijeća Sabora (vlade) SRH, kao savjetnica za inozemni protokol. Početkom 1990-ih je primljena u Ministarstvo vanjskih poslova RH, gdje radi na otvaranju ureda RH u inozemstvu (u Stuttgartu i Münchenu). Prelazi potom u Ured predsjednika Republike, gdje je zadužena za odnose s javnošću, a sredinom 1990-ih sudjeluje u pregovorima o mirnom preuzimanju Podunavlja pod hrvatsku vlast. Tada je stekla veliku popularnost u hrvatskoj javnosti. Na izborima za Sabor 2000. je kandidat HDZ imala veći uspjeh od drugih kandidata svoje stranke. Nedugo nakon izbora je zajedno Matom Granićem napustila HDZ kako bi osnovala novu stranku Demokratski centar (DC).

Na izborima 2003. je postala jedini član DC u Saboru, a nakon Granićeve ostavke i predsjednica stranke. Poslije izbora ju je Ivo Sanader imenovao ministricom pravosuđa u svojoj vladi. Na tom mjestu je ostala sve do veljače 2006. godine, kada je smijenjena, a na njeno mjesto postavljena Ana Lovrin. Otada je Škare-Ožbolt postala jednom od najžešćih kritičara Sanaderove vlade. Na izborima 2007. nije uspjela ući u Sabor.

Škare-Ožbolt je pažnju javnosti privukla i time što je postala jednim od prvih hrvatskih političara koji vodi osobni blog.

Godine 2009. je postala jedan od 12 kandidata za predsjednika Republike.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]