Veliki bački kanal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Železnički most preko Velikog bačkog kanala kod Nadalja.
Most preko Velikog bačkog kanala u Srbobranu.
Prevodnica kod Bečeja koja spaja Veliki bački kanal i Tisu

Veliki bački kanal je deo sistema Dunav-Tisa-Dunav. Dugačak je 118 km i povezuje Dunav (kod Bezdana) sa Tisom (kod Bečeja). Između dva spomenuta mesta skraćuje put za više od 200 km, a koristi se i za vodoopskrbu ovog dela Bačke u doba suše. Korito Velikog bačkog kanala je široko 17 m, pri vrhu kanal je širok oko 25 m. Prosečna dubina kanala je 3 m.

Prokopavanje kanala je počelo 6. 5. 1793. godine. Kanal je prokopavan ručno, a na njegovoj izgradnji bilo je angažovano 3000 radnika, uglavnom francuskih zarobljenika[1]. Kanal je završen 1801., a pušten je u upotrebu 1802. godine. Kanal je izgrađen sistemom koncesije. Njime su mogli ići i mali parni brodovi. Graditelji kanala su dobili pravo da prevoze so od Rumunije do Beča. Kasnije je kanal nosio imena Francov kanal i Kanal kralja Petra.

Voda u kanalu u gornjem toku, od prevodnice kod Bezdana do Crvenke, je pogodna za kupanje, pecanje i ronjejne jer nema nikakve industije.

Voda u kanalu je vrlo zagađena nizvodno od Crvenke pošto se u nju izlivaju otpadne vode iz industrijskih postrojenja Vrbasa, Kule i Crvenke.

Reference[uredi | uredi kod]