Velia (grad)

Izvor: Wikipedia

Velia je italijansko (i latinsko) ime za drevni gradElea čija je teritorija na lokaciji općine (comune) Ascea u provinciji Salernu koja se nalazi u italijanskoj regiji Kampanija, odnosno od podregiji zvanoj Cilento. Osnovali su je grčki kolonisti pod nazivom Hyele oko 538–535. pne., te je predstavljala dio tzv. Velike Grčke. Najpoznatiji je kao rodno mjesto znamenitih filozofa kao što su Parmenid i Zenon iz Eleje, odnosno po Elejskoj školi.

Akropolis drvene Eleje, koji se nekoć bio uzvisina na rubu mora (castello a mare zamak na moru) danas se nalazi u unutrašnjosti, a u srednjem vijeku je bio poznat pod nazivom Castellammare della Bruca.

Historija[uredi - уреди]

Prema Herodotu su godine 545. pne. jonski Grci iz Fokeje u suvremenoj Turskoj bježali pred najezdom Perzijanaca. Nakon lutanja od 8 do 10 godina, zaustavili su se na području današnjeg grada Reggio Calabria gdje im se priključio Ksenofan iz Messine, te su se kretali na sjever duž obale i osnovali Hyele. Grad se kasnije preimenovao u Ele, a potom dobio ime Elea. Zanimljivo je da je geografska širina grada gotovo istovjetna Fokeji. Iako je Lukanci nikada nisu osvojili, godine 273. pne. je postala dio Rimske Republike i bila uključena u drevnu Lukaniju.

Ruševine Velije[uredi - уреди]

Porta Rosa


Još uvijek postoje ostaci gradskih zidina, zajedno s tragovima jedne kapije i nekoliko kula, a u ukupnoj dužini od pet kilometara. Oni potječu iz tri različita perioda, a u svakom e se koristio lokalni vapnenac. Kasnije su se koristile i opeke karakterističnog oblika i s gradskim oznakama. Također postoje tragovi gradske cisterne kao i drugih zgrada.

Reference[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]


Koordinate: 40°09′34″N15°09′16″E