Vasilij Kandinski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vasilij Vasiljevič Kandinski
Василий Васильевич Кандинский
ekspresionizam - apstraktna umjetnost
Biografske informacije
Rođenje4. prosinca 1866.
Rusija Moskva[1], Rusija
(tada  Rusko Carstvo)
Smrt13. prosinca 1944.
Francuska Neuilly-sur-Seine, Francuska
Opus
Poljeslikarstvo
PraksaAkadamija lijepih umjetnosti, München
Znamenita djela
Potpis

Vasilij Vasiljevič Kandinski (ruski Василий Васильевич Кандинский, Moskva, 4. prosinca 1866. - Neuilly-sur-Seine, 13. prosinca 1944.) bio je ruski slikar. Jedan od najvažnijih slikara XX. stoljeća uz Picassa. Bio je vođa grupe iz Münchena - Der Blaue Reiter.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rani život[uredi | uredi kod]

Vaslij Kandinski rođen je 4. prosinca 1866. u Moskvi. Na moskovskom sveučilištu je studirao pravo i političku ekonomiju, no nakon što je 1895. posjetio izložbu francuskih impresionista, Kandinski je odlučio postati slikar. Kandinski se nakon te odluke seli u München, gdje je studirao impersionističku boju i art noveau od 1896. do 1900. Za studija surađivao je sa umjetnicima kao što su Anton Azbé i Franz von Stuck. Njegova početna djela, uglavnom stvarana u duhu naturalizma, pokazivala su njegov interes i fantaziju.

U periodu nakon završetka studija pa do 1910., Kandinski je puno putovao. Najznačajniji od tih puteva bio je onaj u Pariz 1909. Na tom je putu Kandinski došao u dodira sa umjetnošću Paula Gauguina, neoimpresionizma i fovizma. Pod utjecajem navedenih, njegova djela postajala su koloristički jača i više neuredna. Uz ovo, počeo je razvijati vlastite misli o jačini čiste boje i neprezentacijskoj slici.

Rad u Njemačkoj i prelazak na apstraktnu umjetnost[uredi | uredi kod]

Kandinski je 1909., još za vrijeme studija, pomogao u osnivanju NUA-e (Nove umjetničke asocijacije) u Münchenu. Godine 1910., Kandinski je vodenim bojama naslikao svoju prvu apstraktnu sliku, te je počeo formurilati svoje važno teoretsko djelo, O spiritualnom u umjetnosti, koje je prvi put izdano na njemačkom 1912. U tom djelu, istraživao je fiziološke učinke boje i napravio je usporedbe između slikarstva i glazbe.

Godine 1911., Kandinski zajedno sa Franzom Marcom osniva ekspresionističku umjetničku družinu Der Blaue Reiter (Plavi jahač), koja je dobila ime zbog Kandinskijeve ljubavi prema plavoj boji i Marcove ljubavi prema konjima.

Kandinskijev utjecaj na umjetnost XX. stoljeća pojačan je njegovim djelovanjem kao teoretičar i kao predavač. Od 1918. do 1921. predavao je u Moskvi, a od 1922. do 1933. u Njemačkoj. Nakon Prvog svjetskog rata, Kandinskijeva apstrakcija postajala je sve geometričnija u formi, sve više zapostavljajući vodenast i nejasan oblik. U kasnijim djelima, prešao je na elegantniji, kompleksniji stil, koji je rezultirao kristalno-čistim slikama.

Kasniji život i smrt[uredi | uredi kod]

Marc i Kandinski su organizirali mnoge avangardne izložbe u mnogim galerijama, što je doprinijelo razvoju njemačkog ekspresionizma. Nakon dolaska Hitlerovog nacističkog režima na vlast 1933., Kandinski je morao odstupiti sa mjesta predavača u Weimaru, te se preselio u Pariz gdje je ostao do smrti.

Vasilij Kandinski umro je 13. prosinca 1944.

Kandinski se danas smatra jednim od najutjecajnijih slikara svoje generacije, doprinjevši razvoju ekspresionizma i apstrakcije svojim radom. Njegova djela spadaju u umjetnički pokret danas znan kao apsktaktni ekspresionizam.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]