Varberg

Izvor: Wikipedia
Varberg
šve. Varberg

Glavni trg Varberga
Glavni trg Varberga

Grb
Osnovni podaci
Država  Švedska
Osnovan 1280.
Stanovništvo
Stanovništvo (2010.) 27.602
Aglomeracija (2012.) 58.580
Gustina stanovništva 2.067 st./km²
Položaj
Koordinate 57°07′00″N 12°13′00″E / 57.116667, 12.216667
Nadmorska visina 0-30 m
Površina 13,35 km²
Varberg na karti Švedska
Varberg
Varberg
Varberg (Švedska)
Ostali podaci
Pozivni broj +46 0340
Veb-strana www2.varberg.se


Varberg (šve. Varberg) je grad u Švedskoj, u jugozapadnom delu države. Grad je u okviru Halandskog okruga, gde je jedno od glavnih središta okruga. Varberg je istovremeno i sedište istoimene opštine.

Prirodni uslovi[uredi - уреди]

Varberg se nalazi u jugozapadnom delu Švedske i Skandinavskog poluostrva. Od glavnog grada države, Stokholma, grad je udaljen 490 km jugozapadno.

Reljef: Varberg se smestio na istočnoj obali Kategata, dela Severnog mora. Gradsko područje je bregovito, a nadmorska visina se kreće 0-30 m.

Klima u Varbergu je kontinentalna sa uticajem mora i krajnjih ogranaka Golfske struje. Stoga su zime blaže, a leta svežija u odnosu na datu geografsku širinu.

Vode: Varberg se obrazovao na istočnoj obali Kategata, zaliva Severnog mora. Obala u ovom delu je peskovita, što pogoduje razvoju turizma.

Istorija[uredi - уреди]

Varberg se prvi put pominje 1280. godine. Tokom prvih vekova nastanka naselje je više puta seljeno. U ovom razdoblju grad i okolina su u posedu Danske.

Posle sporazuma u Roskildeu 1658. godine Švedska dobija područja na današnjem jugu države, pa se Varberg pripaja Švedskoj.

Posle dva veka tavorenja ponovni zamah Varberg doživljava u drugoj polovini 19. veka sa dolaskom industrije i železnice. Ovo blagostanje traje i dan-danas.

Stanovništvo[uredi - уреди]

Varberg je danas grad srednje veličine za švedske uslove. Grad ima oko 28.000 stanovnika (podatak iz 2010. g.), a gradsko područje, tj. istoimena opština ima oko 59.000 stanovnika (podatak iz 2012. g.). Poslednjih decenija broj stanovnika u gradu raste.

Do sredine 20. veka Varberg su naseljavali isključivo etnički Šveđani. Međutim, sa jačanjem useljavanja u Švedsku, stanovništvo grada je postalo šarolikije, ali opet manje nego u slučaju većih gradova u državi.

Privreda[uredi - уреди]

Danas je Varberg savremeni grad sa posebno razvijenom industrijom. Poslednje dve decenije posebno se razvijaju trgovina, usluge i turizam.

Znamenitosti[uredi - уреди]

Glavne znamenitosti Varberga su očuvano staro gradsko jezgro i Barberška tvrđava.

Zbirka slika[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

Spoljašnje veze[uredi - уреди]