Univerzitet u Manitobi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Manitobi
University of Manitoba
Université du Manitoba
Historija
MotoFloreat
Moto (sh.)Flourish or Prosper
Osnivanje1877.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Budžetski izdatak$511 miliona[1]
Administracija
PredsjednikDavid Barnard
Admin. osoblje2,348
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci

25,460
3,800
Bojezlatna i smeđa[2]
         
NadimakBizoni iz Manitobe
Maskotabizon
UdruženjaU15-grupa kanadskih istraživačkih univerziteta, AuC
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Winnipeg
 Manitoba
 Kanada
Kampusurbani kampus
Službene stranice
umanitoba.ca

Univerzitet u Manitobi (engleski: University of Manitoba; francuski: Université du Manitoba) je javni istraživački univerzitet u Winnipegu u kanadskoj provinciji Manitobi. Institucija je članica prestižne U15 grupe kanadskih istraživačkih univerziteta. Univerzitet je osnovan 1877. godine kao prvi univerzitet u zapadnoj Kanadi koja pokriva kanadske provincije Albertu, Britansku Kolumbiju, Manitobu i Saskatchewan. Univerzitet je podeljen na tri kampusa. Institucija posvećuje dodatnu pažnju integraciji urbanog domorodačkog stanovništva Kanade (Indijanci i Eskimi ili Inuiti).

Istorija[uredi | uredi kod]

Povelja Univerziteta u Manitobi potpisana je 28. februara 1877. godine. Univerzitet je osnovao kanadski konzervativni političar Alexander Morris. Institucija je službeno i otvorena 20. juna iste godine. Univerzitet je osnovan trilateralnim spajanjem Manitobskog koledža osnovanog kao prezbiterijanski koledž 1871. godine koji je postojao do 1967, rimokatoličke frankofone Visoke škole de Saint-Boniface osnovane 1818. koja deluje do danas i anglikanskog Koledža St. John's osnovanog 1866. godine. Nekoliko drugih federiranih koledža osnovano je u narednim godinama. Skupština Manitobe je 1901. godine izmenom zakonodavnog okvira za visoko obrazovanje univerzitetu omogućila da diplome i obrazovne programe provodi samostalno, a ne putem federiranih škola što je bio model preuzet od metropolitskog Univerziteta u Londonu. Federirani koledži nisu prestali delovati u okvirima univerziteta kao autonomne obrazovne institucije. 1905. godine univerzitet je dobio prvu zgradu i profesore za izvođenje samostalnih programa koji se nisu izvodili na koledžima.

Do 1920. godine Univerzitet u Manitobi postao je najveća institucija visokog obrazovanja u regionu kanadskih prerija. 1981. godine Koledž svetog Andreja, koji je inicijalno osnovan kao bogoslovija u okvirima Ukrajinske pravoslavne crkve u Kanadi, postao je prvi federirani koledž univerziteta sa obrazovnim programima na ukrajinskom jeziku. U 1960-im godinama odlukom provincijskih vlasti iz sastava univerziteta izdvojeni su novi univerziteti kao samostalne institucije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Annual Financial Report 2015, University of Manitoba
  2. „University of Manitoba Visual Identity Guide”. University of Manitoba. Pristupljeno 12 February 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]