Univerzitet Albert-Ludvig

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet Albert-Ludvig
Albert-Ludwigs-Universität Freiburg
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1457.
Studenti
Broj studenata25,439
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Freiburg
 Njemačka
Službene stranice
www.uni-freiburg.de

Albert-Ludvig Univerzitet (Albert-Ludwigs Universität)

Albert-Ludvig Univerzitet je jedan od najznačajnijih evropskih i svjetskih univerziteta. Smješten je u njemačkom gradu Frajburgu (Freiburg), u saveznoj državi Baden-Virtemberg (Baden-Württemberg).

Davne 1457. godine, Univerzitet je započeo sa četiri fakulteta u svom sastavu: teologija, filozofija, medicina i pravo. Snažan impuls njegovom razvoju dao je već Erazmo Roterdamski, koji je u periodu od 1529. – 1535. živio u Frajburgu i predavao na Univerzitetu. Prateći burnu istoriju regiona u kome se nalazi, i sam Univerzitet je prolazio kroz periode intenzivnog razvoja i djelovanja, i periode teškoća koje su u vrijeme između 1686. i 1698. uslovile i privremeno izmještanje Univerziteta izvan grada Frajbuga. Devetnaesti vijek je vijek u kome Univerzitet doživljava intenzivan razvoj. Studentska pupulacija počinje naglo da raste, a 1899. postaje prva njemačka visokoškolska ustanova koja je počela da prihvata ženske studente. Dvadeseti vijek daje frajburškom Univerzitetu neobičan polet koji će ostaviti trajan uticaj na njegovo mjesto i percepciju u svjetskoj akademskoj i naučnoj javnosti. Neposredno nakon prvog svjetskog rata, Edmund Huserl postaje predavač na odsijeku za filosofiju. Početkom vijeka Martin Hajdeger, jedan od nesumnjivo najznačajnijih filosofa dvadesetog vijeka, najprije studira na ovom Univerzitetu da bi nešto kasnije na njemu i sam postao profesor, a kasnije i rektor. Ne samo u sferi filosofije, iz koje navedeni mislioci dolaze, već i u drugim oblastima počinju da se nižu istaknuta imena koja su za Univerzitet u Frajburgu vezana bilo kao njegovi studenti ili kao profesori: Adolf Vagner (ekonomista), Georg von Belov (istoričar), Karl von Amira (pravnik) i drugi. Najznačajniji istoričar (povjesničar) umjetnosti dvadesetog vijeka, Ervin Panofski, studirao je i 1914. stekao doktorat upravo na ovom njemačkom univerzitetu. Od ostalih imena koja su ostala zapisana u svjetskoj naučnoj i kulturnoj istoriji, tu su još i Karl Jaspers, Emanuel Levinas, Herbert Markuze, Niklas Luman, Maks Veber, Konrad Adenauer, kardinal Leman... Univerzitet u Frajburgu je neposredno prije obilježavanja jubileja 550 godina od osnivanja dobio i najmlađeg doktora humanističkih nauka; sa svega 26 godina, Davor Džalto je stekao doktorat na Filosofskom fakultetu Univerziteta u Frajburgu.

Za sve ovo vrijeme, Univerzitet je izrastao u prestižnu visokoškolsku ustanovu Njemačke i Evrope. Svojom tradicijom i značajem on je obilježio i grad u kom se nalazi, dajući mu prepoznatljivost i osoben pečat. Bliska veza između grada i Univerziteta odrazila se i na moto proslave 550 godina od osnivanja Univerziteta (2007.): Freiburg – wir sind die Universität (Frajburg – Mi smo univerzitet). Sastavljajući rang-listu evropskih univerziteta, Evropska komisija je dodijelila frajburškom Univerzitetu šesto mjasto u Evropi i drugo mjesto u Njemačkoj. Uz sve gore navedeno, treba pomenuti da je čak 17 Nobelovih nagrada otišlo bivšim studentima ili profesorima Albert-Ludvig univerziteta, i to iz oblasti hemije, medicine, fizike i ekonomije. Studentska populacija je danas veća od 22000. Među akademcima u Frajburgu su studenti iz praktično svih regiona svijeta, počev od Evrope, preko Azije, Afrike, Australije, do Sjeverne i Južne Amerike. Pored biblioteka koje se nalaze u sastavu svake studijske grupe i svakog fakulteta pojedinačno, studentima i profesorima na raspolaganju stoji i Univerzitetska biblioteka koja broji oko 5 miliona naslova. Moto Univerziteta u Frajburgu je Die Wahrheit wird euch frei machen (Istina će vas osloboditi).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

  • [1] Albert-Ludwigs Universität