Umihana Čuvidina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Umihana Čuvidina
Biografske informacije
Rođenje 1794 (?)
Sarajevo
Smrt 1870 (?)
Sarajevo
Opus
Znamenita djela

Umihana Čuvidina (Sarajevo, o. 1794. – Sarajevo, o. 1870.), prva poznata bošnjačka pjesnikinja i jedna od prvih pjesnikinja na bosanskom jeziku.[1]

Rođena je u Sarajevu, na Hridu, oko 1794. godine. Rodna kuća joj je bila na uglu Mujezinova sokaka. Čuvide, njena porodica, bavili su se aščijskim, a kasnije bostandžijskim obrtom.

Umihana je bila zaručena s Mujom Čamdži-bajraktarom, Sarajlijom, koji je 1813. godine, za srpskog ustanka, poginuo pod Loznicom u vojsci Alipaše Derendelije. Od velike žalosti Umihana se nije htjela nikada udavati, pak je počela pjevati pjesme o svom junački poginulom zaručniku. Jedina njena, izgleda u izvornom obliku, sačuvana pjesma je epos od 79 stihova u osmercu i desetercu pod naslovom "Sarajlije iđu na vojsku protiv Srbije", što ju je pjesnikinja spjevala prije nego joj je poginuo zaručnik (...)

Mnoge Umihanine pjesme se danas smatraju narodnim.

Umrla u Sarajevu oko 1870. Grob joj je »pod gajem na Hridu«.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. sité de Strasbourg, Université de Strasbourg. Institut de turcologie, Association pour le développement des études turques, Centre national de la recherche scientifique (France); Turcica; Éditions Klincksieck, 1984.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]