Ukrajinska pravoslavna crkva u Kanadi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ukrajinska pravoslavna crkva u Kanadi (ukr. Українська Православна Церква в Канаді; engl. Ukrainian Orthodox Church of Canada) je organski dio Carigradske patrijaršije.

Poglavar je gospodin Jurij, a sjedište se nalazi u Vinipegu.

Istorija[uredi | uredi kod]

Jula 1918, u gradu Saskatun, provincija Saskačevan, bila je obrazovana crkvena opština i bratstvo pod nazivom Ukrajinska grčka pravoslavna crkva Kanade (engl. Ukrainian Greek Orthodox Church of Canada). Bratstvo, u čiji sastav su ušli i bivši unijati, zajednički je osudilo Brestovsku uniju. Tražeći episkopsko rukovodstvo, članovi opštine su se obratili ruskom episkopu aleutskom i severnoameričkom Aleksandru (Nemolovskom), koji je u početku pristao da se stavi na čelo opštine, ali je kasnije odbio.

Dana 28. decembra 1918, održan je Prvi sabor Ukrajinske grčke pravoslavne crkve Kanade, nakon koga je otvorena seminarija u Saskatunu.

Drugi sabor je bio održan 27. novembra 1919. godine u prisustvu antiohijskog mitropolita Germana (Šehadi), koji se nalazio na čelu ove Crkve posljednjih pet godina.

Nakon 1924, Ukrajinska grčka pravoslavna crkva Kanade je prešla pod okrilje nekanonske Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Od tada se na njenom čelu nalazio nekanonski arhijerej Joan Teodorovič (1924—1946).

Godine 1948, vjernici Ukrajinske grčke pravoslavne crkve Kanade su se odvojili od Joana Teodoroviča, i 1949. na njihovo čelo se stavio samozvani patrijarh Mstislav Skripnik, a od 1951 — mitropolit Ilarion (Ogijenko).

Godina 1950-ih, Ukrajinska grčka pravoslavna crkva Kanade je uspostavila odnose s Ukrajinskom pravoslavnom zagraničnom crkvom. Godine 1945, bio je osnovan Institut Svetog Andreja.

Godine 1951, Ukrajinska grčka pravoslavna crkva Kanade je proglašena za mitropoliju, i bila je izvršena podjela na dvije eparhije. Godine 1959, osnovana je i treća eparhija. U tom vremenu, bilo je ukupno 270 parohija, 76 sveštenika i oko 140 hiljada vjernika.

Pokušaji da se uredi kanonski status Ukrajinske grčke pravoslavne crkve Kanade su dali rezultat 1. aprila 1990, kada je Ukrajinska grčka pravoslavna crkva Kanade bila podvedena pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije, s promjenom njenog naziva u Ukrajinska pravoslavna crkva u Kanadi.

Dana 23. jula 2006, održano je ustoličenje arhiepiskopa vinipeškog i mitropolita kanadskog Ivana (Stinke).

Jula 2010, XXII sabor Ukrajinske pravoslavne crkve u Kanadi je uvažio ostavku mitropolita Ivana i izabrao njegovog nasljednika, koji je postao arhiepiskop Jurij (Kališčuk).

Dana 25. kolovoza 2023. mitropolit Hilarion pozvao je svećenstvo da u svojim župama održi raspravu o mogućnosti prelaska na revidirani julijanski kalendar nakon prijelaza kršćanskih crkava u Ukrajini. Dana 1. prosinca 2023. postalo je poznato da će UPC Kanade od 20. prosinca 2023. prijeći na revidirani julijanski kalendar.[1]

Savremeno stanje[uredi | uredi kod]

U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u Kanadi, kao liturgijski jezici, upotrebljavaju se crkvenoslovenski, ukrajinski, engleski i francuski jezik.

U današnje vrijeme, Crkva ima 4 episkopa, 200 hramova i kapela i oko 100 sveštenika.

Godine 1961, bilo je registrovano oko 119 hiljada vjernika te Crkve, a 2004. samo oko 11 hiljada.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]