U zemunici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zemljanka ili Četri koraka do smrti (ruski: В землянке) je sovjetska pjesma iz 1942. godine koja je bila iznimno popularna među vojnicima Crvena Armije. U slučaju ako se želi usporediti ova pjesma s nekom drugom iz Drugog svetskog rata onda bi njoj po tematici i taktu najbliža bila nemačka pjesma Lili Marlen pošto obje pjevaju o ljubavi prema dragoj djevojci koju vojnik vrlo verovatno neće više nikada vidjeti.

O pjesmi[uredi | uredi kod]

Riječi pjesme je napisao sovjetski novinar i pjesnik Aleksej Surkov kada se kao novinar našao 1941. godine u bunkeru na istočnoj fronti tokom posljednjih dana Operacije Barbarossa. Tokom februara 1942. godine tokom posjete kompozitora Kontantina Listova redakciji novina pokazane su mu bile riječi buduće pjesme i on je odlučio skladati melodiju za nju. Do premijere pjesme tj. do izlaženja nota i rječi u novinama dolazi 25. 3. 1942. nakon čega gotovo odmah stječe popularnost u Crvenoj Armiji, ali i nepopularnost u vojnom i političkom vrhu SSSRa tako da je došlo do neformalne zabrane pjesme.

Osnovni problem pjesme se osim potištenog tona nalazio u riječima:

"Mi smo ovdje samo četri koraka do smrti"

koje su se smatrale defetističkim, zagovaranjem poraza, smrti.

Zbog tog razloga se uz punu državnu podršku pojavilo više verzija ove pjesme s izmijenjenim "problematičnim" stihovima, ali u očima vojnika to nije bilo ono pravo tako da je originalna verzija zadržala legendarni status i postala neformalna himna branitelja Staljingrada bez obzira na protivljenje oficira Crvene armije.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]