Twitter

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tviter)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Twitter
URL http://twitter.com
Tip Mikroblog
RegistracijaNeophodna
Posednik Twitter, Inc.
Autor Obvious, LLC[1]
Početak rada13. juli 2006.
Trenutni statusViše od 500 miliona registrovanih korisnika

Tviter (eng. Twitter) je besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, takozvane tvitove.

Tvitovi[uredi | uredi kod]

Tvitovi su tekstualni unosi ne duži od 280 karaktera. (Pre Novembra 2017 limit je bio 140 karaktera) Unosi se objavljuju na korisnikovom profilu i isporučuju drugim korisnicima koji su se prijavili da ih dobijaju. Oni koji šalju tvitove mogu da ograniče isporuku samo na one iz svog kruga prijatelja, dok je usluga u startu podešena tako da šalje unose svima koji se na njih prijave. Korisnici mogu slati tvitove preko Tviterovog sajta, SMSa, RSSa (samo primanje tvitova), ili pomoću brojnih drugih aplikacija koje slobodno razvijaju korisnici-programeri, kao što su Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck i Feedalizr.

Usluga je besplatna preko interneta, ali slanje i primanje unosa preko SMSa može biti naplaćeno od strane telefonskog provajdera.

Popularnost[uredi | uredi kod]

Od marta 2009, Tviter je zabeležio rast popularnosti u svetu. Tviter se često opisuje kao 'internetski SMS' u tom smislu da sajt pruža mogućnost korisnicima da šalju i primaju nove unose pomoću raznih alata tako da često nije ni potrebno koristiti sam originalni sajt. Ova fleksibilnost je omogućila sajtu da dobije veću popularnost nego što bi to bio slučaj da su korisnici bili primorani da posećuju originalni sajt kako bi koristili ovu uslugu.

  • Broj korisnika*

Procene broja korisnika variraju i najčešće se govori o cifri od oko 500 miliona korisnika.[2] Broj korisnika iz Srbije je takođe teško proceniti ali se pretpostavlja da ih ima najmanje oko 50 do 100 hiljada. [3]

Korisnica, odnosno korisnik Tviter usluga se neformalno naziva tviterašica, odnosno tviteraš.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Tvitovi mogu da sadrže oznake (eng. tags) sastavljene od pojma sa prefiksom # (eng. hashtag), poput #serbia. Na ovaj način se omogućava pronalaženje tvitova na određenu temu jednostavnim traženjem upotrebljene oznake.

Znak @ ispred korisničkog imena, poput @korisničko_ime, koristi se za upućivanje replike određenom korisniku, ili više njih. Tvitove koji počinju sa @korisničko_ime mogu videti svi ostali korisnici, ali se takve poruke smatraju direktnom replikom korisniku čiji je nadimak prvi u nizu.

Spoljašne veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Twitter - About Us Retrieved March 12th, 2008
  2. Owyang, Jeremiah (November 19, 2008). „Social Networks Site Usage: Visitors, Members, Page Views, and Engagement by the Numbers in 2008”. Pristupljeno 16. 02. 2009. 
  3. Zsteva (January 29th, 2009). „Broj twitter korisnika u Srbiji”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-03. Pristupljeno 24. 03. 2009. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]