Twitter

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Tviter)
Twitter
URL http://twitter.com
Tip Mikroblog
Registracija Neophodna
Posednik Twitter, Inc.
Autor Obvious, LLC[1]
Početak rada 13. juli 2006.
Current status Više od 500 miliona registrovanih korisnika

Tviter (eng. Twitter) je besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, takozvane tvitove.

Tvitovi[uredi - уреди]

Tvitovi su tekstualni unosi ne duži od 140 karaktera. Unosi se objavljuju na korisnikovom profilu i isporučuju drugim korisnicima koji su se prijavili da ih dobijaju. Oni koji šalju tvitove mogu da ograniče isporuku samo na one iz svog kruga prijatelja, dok je usluga u startu podešena tako da šalje unose svima koji se na njih prijave. Korisnici mogu slati tvitove preko Tviterovog sajta, SMSa, RSSa (samo primanje tvitova), ili pomoću brojnih drugih aplikacija koje slobodno razvijaju korisnici-programeri, kao što su Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck i Feedalizr.

Usluga je besplatna preko interneta, ali slanje i primanje unosa preko SMSa može biti naplaćeno od strane telefonskog provajdera.

Popularnost[uredi - уреди]

Od marta 2009, Tviter je zabeležio rast popularnosti u svetu. Tviter se često opisuje kao 'internetski SMS' u tom smislu da sajt pruža mogućnost korisnicima da šalju i primaju nove unose pomoću raznih alata tako da često nije ni potrebno koristiti sam originalni sajt. Ova fleksibilnost je omogućila sajtu da dobije veću popularnost nego što bi to bio slučaj da su korisnici bili primorani da posećuju originalni sajt kako bi koristili ovu uslugu.

  • Broj korisnika*

Procene broja korisnika variraju i najčešće se govori o cifri od oko 500 miliona korisnika.[2] Broj korisnika iz Srbije je takođe teško proceniti ali se pretpostavlja da ih ima najmanje oko 50 do 100 hiljada. [3]

Korisnica, odnosno korisnik Tviter usluga se neformalno naziva tviterašica, odnosno tviteraš.

Upotreba[uredi - уреди]

Tvitovi mogu da sadrže oznake (eng. tags) sastavljene od pojma sa prefiksom # (eng. hashtag), poput #serbia. Na ovaj način se omogućava pronalaženje tvitova na određenu temu jednostavnim traženjem upotrebljene oznake.

Znak @ ispred korisničkog imena, poput @korisničko_ime, koristi se za upućivanje replike određenom korisniku, ili više njih. Tvitove koji počinju sa @korisničko_ime mogu videti svi ostali korisnici, ali se takve poruke smatraju direktnom replikom korisniku čiji je nadimak prvi u nizu.

Za upućivanje direktne (privatne) poruke nekom korisniku koristi se malo latinično slovo d ispred korisničkog imena osobe kojoj se poruka šalje (npr: d korisničko_ime poruka). Ovako poslate tvitove može videti samo osoba kojoj je poruka poslata.

Spoljašne veze[uredi - уреди]

Reference[uredi - уреди]

  1. Twitter - About Us Retrieved March 12th, 2008
  2. Owyang, Jeremiah. "Social Networks Site Usage: Visitors, Members, Page Views, and Engagement by the Numbers in 2008", November 19, 2008, pristupljeno 16. 02. 2009..
  3. Zsteva. "Broj twitter korisnika u Srbiji", January 29th, 2009, pristupljeno 24. 03. 2009..