Tsintaosaurus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tsintaosaurus
Umjetnička rekonstrukcija
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Cerapoda
Porodica: Hadrosauridae
Potporodica: Lambeosaurinae
Rod: Tsintaosaurus
Young, 1958.

Tsintaosaurus ("gušter iz Qingdaoa", prema staroj transliteraciji "Tsingtao") [1] bio je rod dinosaura hadrosaurida koji su nastanjivali današnju Kinu. Imao je dužinu od oko 10 metara, visinu od 3,6 metara i težio je tri tone.[2] Tipična vrsta je T. spinorhinus, koju je 1958. prvi put opisao C. C. Young.

Kao hadrosaur, Tsintaosaurus je imao karakterističnu njušku koja je podsjećala na kljun patke, kao i zubne baterije koje je koristio za žvakanje biljne hrane. Obično je hodao na sve četiri noge, ali mogao se uspraviti i na zadnje kako bi osmotrio okolinu i pobjegao u slučaju da opazi prijetnju. Kao i ostali hadrosauri, Tsintaosaurus je vjerojatno živio u krdima.

Krijesta[uredi | uredi kod]

Skelet, Paleozoological Museum of China

Tsintaosaurus se obično rekonstruira sa krijestom na lubanji, koja podsjeća na rog jednoroga. Tijekom 1990-ih su neka istraživanja bacila sumnju na prisustvo krijeste, tvrdeći da je "krijesta" zapravo slomljena kost sa vrha njuške, koja je pomijeranjem sedimenata pomjerena prema gore. To istraživanje je također predložilo da bi, bez krijeste, Tsintaosaurus zapravo mogao biti sinonim sa sličan rod hadrosaura koji nije imao krijestu - Tanius. Međutim, otkriven je drugi primjerak sa uspravnom krijestom, što znači da je krijesta zaista postojala i da je Tsintaosaurus zaseban rod.[3]

Klasifikacija[uredi | uredi kod]

Moguće je da je Tsintaosaurus stvarao kladus unutar Lambeosaurinae zajedno sa evropskim rodovima Pararhabdodon i Koutalisaurus (vjerojatni sinonim roda Pararhabdodon).[4]

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Tsintaosaurus je živio u jugoistočnoj Aziji, u današnjem Shandongu u južnom dijelu Kine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Creisler, B. (2002). "Dinosauria Translation and Pronunciation Guide T Arhivirano 2005-12-31 na Wayback Machine-u." DOL Dinosaur Omnipedia Arhivirano 2005-12-31 na Wayback Machine-u. Accessed 24 Feb 2010.
  2. Buffetaut, E. and Tong, H. (1993). "Tsintaosaurus spinorhinus Young and Tanius sinensis Wiman: a preliminary comparative study of two hadrosaurs (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of China." C.R. Academy of Science Paris, series 2. 317:1255-1261.
  3. Prieto-Márquez, A.; and Wagner, J.R. (2009). „Pararhabdodon isonensis and Tsintaosaurus spinorhinus: a new clade of lambeosaurine hadrosaurids from Eurasia”. Cretaceous Research online preprint: 1238. DOI:10.1016/j.cretres.2009.06.005.