Trijem

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Trem)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Natkriveni trem

Trijem (ijek.) ili trem (ek.), ili gong, jeste natkriveni deo kuće, tako da se otvara prema spoljašnjem prostoru i nalazi se na ulazu zgrade i može da se proteže njenom celom dužinom kao kod vojvođanske kuće.

Trem sa kariatidama, hram Erehtejon

Trem je vrsta nastrešnice a najpoznatiji trem je trem sa karijatidama na grčkom hramu Erehtejonu. U doba antike na palatama su konstrukcije trema koji se naziva peristil. Slični po funkcijama sa tremom su balkoni, verande ili lođe u savremenoj arhitekturi. Tremovi su obično jednostavne konstrukcije i pravougaoni ili kvadratni ali mogu da budu i kružnih i zavojiteh oblika.

Standardno tlocrtno rješenje svake džamije podrazumjeva postojanje ulaznog trijema. Džamije sa drvenim munarama u Bosni imaju trijem sa drvenim stupovima. Obično se na ulaznoj strani pojavljuju četiri stupa koji formiraju tri otvora, a može biti i više stupova. Kod večine džamija stupovi su kvadratičnog oblika bez baze i kapitela. Na vrhu se završavaju profiliranim sedlom. Sofe trijema su ograđene drvenom ogradom, koja je izvedena od tankih letvica sa rubnim stubićima koji ima profiliran završetak. U pravilu trijem ima istu visinu kao molitveni prostor.

Povezano[uredi | uredi kod]