Treća Filipika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Treća Filipika je znameniti govor koga je godine 341. pne. održao atenski političar i orator Demosten. Povod je bila makedonska invazija Trakije koja je ugrozila atenske kolonije na Tračkom Herzonu, a na što je tamošnji atenski komandant Diopit reagirao napadima na makedonske gradove i saveznike, prvenstveno Kardiju. Makedonski kralj Filip II je Atenjanima poslao pismo u kome traži Diopitovo povlačenje, ali je Eklesija to, zahvaljajući Demostenovom govoru O Herzonu, odbila učiniti.

U Trećoj Filipici se, pak, Demosten založio za odlučnu akciju protiv Filipa, ustvrdivši da je svojim postupcima povrijedio Filokratov mir, odnosno da je Atena, zato što financira Diopita, već bila u ratu s Makedonijom.

Treća Filipika se smatra najboljim Demostenovim govorom. On je također urodio plodom, s obzirom da je uspio diskreditirati pro-makedonsku stranku na čelu s Eshinom, te Demostena učiniti najuticajnijim atenskim političarem. Atena je ubrzo nakon govora sklopila savez sa Bizantijem i Tebom, uperen protiv Makedonije.