Narbonska Galija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Transalpinska Galija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Narbonska Galija (lat. Gallia Narbonensis) je bila rimska provincija koja se nalazila na jugu Francuske. Ranije je bila poznata kao Gallia Transalpina (Transalpinska ili "prekoalpska" Galija). Rimljani su je zvali Provincia Nostra ("naša provincija") ili samo Provincia ("provincija"). Taj naziv je preživeo i u modernom francuskom i krije se u imenu regije Provansa.

Rimska provincija Narbonska Galija oko 58. godine pre Hrista.
Rimsko carstvo oko 120. godine, sa obeleženom provincijom Narbonskom Galijom.

Narbonska Galija se direktno naslanja na Italiju. Bila je važna zbog kontrole prelaza između Italije i Španije, kao i tampon u slučaju napada Gala iz Galije. Narbonska Galija je bila privlačna i zbog kontrole doline reke Rone, kao i zbog kontrole nad Masalijom, današnjim Marsejem. Obuhvata oblasti Provansu i Langedok.

Istorija[uredi | uredi kod]

Ova oblast južne Francuske postala je rimska provincija posle 121. godine, pod imenom Gallia Transalpina. Ovo ime je trebalo da naglasi razliku između prekoalpske Galije i Galije s ove strane Alpa, Gallia Cisalpina, u današnjoj severnoj Italiji.

Gallia Transalpina je kasnije preimenovana u Gallia Narbonensis, po glavnom gradu te provincije, rimskoj koloniji, Narbo Martius (Narbon), koji je osnovan na južnoj obali Francuske oko 118. godine.