Torre dell'Orologio

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Torre dell'orologio
Pogled na Torre dell'orologio, na trgu Svetog Marka
Pogled na Torre dell'orologio, na trgu Svetog Marka
Pogled na Torre dell'orologio, na trgu Svetog Marka
Mjesto Venecija
Država  Italija
Vrijeme gradnje 1496. – 1499.
Vlasnik Grad Venecija
Tip građevine palača
Arhitektonski stil renesansa
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Mauro Codussi
Tehnički podaci
Broj katova 6
Koordinate: 45°26′05″N 12°20′20″E / 45.4346°N 12.33892°E / 45.4346; 12.33892
Torre dell'orologio na mapi Venecije
Torre dell'orologio
Torre dell'orologio
Web www.museiciviciveneziani

Torre dell'orologio (hrvatskosrpski jezik: Toranj sa satom) nalazi se na Trgu svetog Marka u Veneciji, odmah do zgrade Procuratie Vecchie. Na tom objektu nalazi se najpoznatiji sat u gradu (zvan Torre dell'Mori). U središnjem dijelu zgrade, kroz prva dva kata vodi veliki prolaz na glavnu trgovačku ulicu Merceria, koja od vjerskog centra (Trga sv. Marka vodi do trgovačkog centra grada Rialta.

Historija građevine[uredi | uredi kod]

Toranj sa satom izgrađen je da zorno pokaže bogatstvo Mletačke republike i grada Venecije, ali i da bude pomoć mornarima na Canalu Grande da znaju rasporediti svoje vožnje.

Zgradu je projektirao Mauro Codussi[1], izgrađena je između 1496. i 1499. Ima pet vertikalnih niša, od kojih je središnja sa satom najšira. U ovoj niši je široki prolaz visok dvije etaže, iznad njega smješten je veliki sat, iznad na slijedećoj etaži je ovalni balkon s kipom Majke Božje s djetetom, a povrh njih je etaža s balkonom i mramornom statuom krilatog lava (simbolom sv.Marka) na plavoj pozadini noćnog neba osutog zlatnim zvijezdama. Na samom vrhu su dvije brončane stautue Mora (maora) koji simbolički prikazuju mitološke gigante, oni na puni sat udaraju u veliko brončano zvono u sredini.

Torre dell'Orologio na trgu sv.Marka

Satni mehanizam, je iz 1499. tokom stoljeća je višeskratno restauriran, on pokreće veliki mehanizam koji se sastoji od nekoliko koncentričnih brojčanika. Najudaljeniji vanjski prikazuje brojeve od 1 do 24 (rimski brojevi), kazaljka za prikazom punog sata je simbolički prikaz nasmijanog Sunca. Manji unutrašnji brojčanik prikazuje dvanaest pozlaćenih znakova zodijak na plavoj emajliranoj pozadini. Unutarnji brojčanik prikazuje Mjesečeve mijene i Sunce.

Mehanizam također pokreće i figure na balkonu iznad sata, gdje je niša s Majkom Božjom i malim Isusom između dva panoa; lijevi pokazuje točni sat u rimskim brojevima, a drugi desni minute u arapskim brojevima. Samo na dan Bogojavljenje 6. januara, satni mehanizam pokreće kipove Sveta tri kralja koji prođu kao svečana procesija ispred scene.

Arhitekt Giorgio Massari je 1755. godine dogradio završne katove iznad terase, od tad zgrada nije mijenjana.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]