Donarov hrast

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Torov hrast)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bonifacije nadgleda rušenje Donarovog hrasta

Donarov hrast (njemački: Donareiche je naziv za legendarno stablo hrasta koje je drevno germansko pleme Hata - koje se tradicionalno smatra precima današnjih Hessenaca - smatralo svetim, a koje je također služilo i kao svetište drugih germanskih pagana.

U historiji i legendi vezanoj za pagansku Germaniju, odnosno Njemačku, postoje brojna stabla koja su se nazivala "Donarovima" te imala sličnu funkciju. Hati su pod "Donarom" podrazumijevala boga groma (visokonjemački: donner), također poznatog kao Thunor među anglosaksonskim, odnosno Thor među nordijskim paganima.

Najpoznatije od svih Donarovih stabala je, prema tradiciji, stajalo kraj današnjeg grada Fritzlar. Kada je godine 723. na to područje došao kršćanski misionar Bonifacije, posjekao je Donarovo stablo kako bi tamošnjim stanovnicima dokazao superiornost kršćanstva nad njihovom dotadašnjom paganskom vjerom. Taj događaj, odnosno nedostatak reakcije od strane paganskih bogova na takvo skrnavljenje, prema predaji je uvjerio Germane da se ostave stare i prihvate novu vjeru; tako se tradicionalno uzima kao početak pokrštavanja sjevernih Germana.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]