Tomás Estrada Palma

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tomás Estrada Palma
Tomás Estrada Palma

Mandat
20. svibnja 1902. – 28. rujna 1906.
Predsjednik Luis Estévez Romero (1902-1905)
Domingo Méndez Capote (1906)
Prethodnik inauguracijski držac
Nasljednik William Howard Taft (upravtelj)
José Miguel Gómez (predsjednik)

Rođenje 9. srpnja 1835.
Kuba Bayamo, Kuba
(tada Španjolska Kuba)
Smrt 4. studenog 1908.
Kuba Santiago de Cuba, Kuba
(tada Sjedinjene Američke Države Američka Kuba)
Supružnik Genoveva Guardiola Arbizu
Zanimanje advokat, političar

Tomás Estrada Palma (Bayamo, 9. srpnja 1835.Santiago de Cuba, 4. studenog 1908.) je bio kubanski pravnik i političar, najpoznatiji po tome što je 1902. godine postao prvi predsjednik Kube.

Rođen je u Bayamu, a diplomirao je na pravnom fakultetu Univerziteta u Havani. Aktivno je sudjelovao u Desetogodišnjem ratu, u sklopu kojega je bio izabran za predsjednika Kube u ratu, neformalnu funkciji čiji je inauguracijski držac bio Carlos Manuel de Céspedes. Tokom rata je zarobljen od strane Španjolaca i poslan u egzil, gdje je surađivao s Joséom Martíjem, nakon čije je smrti postao predsjednik Kubanske revolucionarne partije. Kada su revolucionari formirali ratnu vlafu, Estrada Palma je poslan u Washington, D.C. kao diplomat. Tamo je dobio financijsku pomoć jednog američkog bankara te je za $150,000,000 pokušao otkupiti Kubu od Španjolske, međutim ponuda mu je odbijena. Ipak, u Sjedinjenim Državama je uspješno dobio potporu za borbu protiv Španjolske i nezavisnost Kube.

Nakon protjerivanja Španjolaca s otoka, formirana je američka vojna uprava. Nakon par godina uprave generala Leonarda Wooda, započele su pripreme za izbore. Estradu Palmu su podržali republikanski liberali Joséa Miguela Gómeza te nacionalni liberali Alfreda Zayasa, međutim on sam nije vodio nikakvu predsjedničku kampanju, boraveći za to vrijeme u Sjedinjenim Državama, čije je državljanstvo stekao. Njegov jedini kandidat, general Bartolomé Masó, povukao je svoju kandidaturu kao vid protesta protiv američke okupacije te je Estrada Palma tako ostao kao jedini kandidat. Formalno je izabran 31. prosinca 1901. godine, a svečano je prisegnuo 20. svibnja 1902. godine, nakon donošenja Ustava i formiranja republike.

Dana 16. veljače 1903., Estrada Palma je potpisao Kubanski-američki sporazum, kojim su Sjedinjene Države dobile zaljev Guantánamo u zakup da bi ga koristile kao pomorsku bazu i stanicu za ugljen. Iako je dao dio teritorija u zakup, Estrada Palma je uspio sklopiti krajnje povoljan sporazum za Kubu, ograničivši američki utjecaj teritorijalno, ali i kvantitativno (manji broj vojnika). Kasnije je proveo reforme koje su unaprijedile obrazovanje, komunikacije i javno zdravstvo. Estrada Palma je 1905. godine izabran za drugi mandat, ali ovoga puta uz veliko protivljenje liberala, koji su sumnjali u izbornu prijevaru. Estrada Palma je zatražio pomoć Sjedinjenih Država tako da je 1906. godine došlo do druge američke okupacije otoka, koja je trajala sve do 1909. godine.

Tomás Estrada Palma je 1906. prestao biti kubanski predsjednik. Umro je 4. studenog 1908. u gradu Santiago de Cuba.