Tocantins (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tocantins
Rio Tocantins
Lokacija
Države Brazil
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Serra do Cocalzinho (Goiás)
1070 m
Ušće
  – aps. visina
Pará (Amazona)
0 m
Dužina2699[1] km
PritokeRio das Mortes, Araguaia, Maranhão, Paranatinga
Hidrologija
Protok
  – srednji

11.364 m³/s
Sliv
  – površina

800.000 km²
Ulijeva se uAtlanski ocean
Transport
Plovnostdo mjesta Lajeado (1000 km)

Tocantins (portugalski: Rio Tocantins) je velika brazilska rijeka duga 2699 km[1] koja čitavim svojim tokom teče kroz Brazil do ušća u rijeku Pará, desni rukavac Amazone u njezinoj delti.[1] Po rijeci je dobila ime brazilska država Tocantins koja je 1988. izdvojena iz države Goiás.

Hidrografija[uredi | uredi kod]

Karta porječja Tocantinsa

Tocantins nastaje spajanjem više manjih vodotoka koji izviru na zapadnim padinama masiva Serra do Cocalzinho, na jugozapadu države Goiás, na nadmorskoj visini 1070 m, oko 100 km sjeverozapadno od grada Brazilija.[1]

Isprva teče ravno prema sjeveru kroz države Goiás i Tocantins sve do ušća pritoke Manuel Alves Grande. Odatle skreće na sjeverozapad i formira granicu između država Tocantins i Maranhão čitavom dužinom toka sve do ušća svoje najveće pritoke Araguaie. Odatle Tocantins ponovno skreće prema sjeveru kroz državu Pará, do svog ušća u rijeku Pará, desni rukavac Amazone u njegovoj delti, pored ušća u Atlantski ocean.[1]

Tocantins je sve do 1990-ih bio samo djelomično plovan, zbog brojnih slapova i brzaka, ali i zbog velike hidroelektrane kod mjesta Tucuruí, zbog tog su poduzeti radovi na izgradnji kanala, da se ta mjesta zaobiđu[1], tako da je danas plovan u dužini od 1 000 km sve do mjesta Lajeado.

Tocantins ima porječje od 800.000 km² i prosječni istjek od 11.364 m³/s na ušću u Paru. Neki geografi ubrajaju porječje Tocantinsa sa njegovom pritokom Araguaia, samo kao dio porječja Amazone, dok ga većina danas smatra za nezavisno.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Tocantins River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 24. 11. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]