Tit Didije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Titus Didius)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tit Didije (Titus Didius, ? - 11. jul 89. pne.) je bio rimski političar i vojskovođa, poznat po tome što je obnovio Villa Publice, ali i po nečasnom i okrutnom postupanju kao prokonzul u Hispaniji.

Karijeru je započeo kao plebejski tribun 103. pne. Tada je poznat po tome što je vetom pokušao spriječiti da se osramoćeni vojskovođa Kvint Servilije Cepion osudi na progonstvo zbog katastrofe kod Arauzija. Njegova nastojanja nisu urodila plodom, jer ga je razbješnjela gomila silom spriječila da formalno sudjeluje u postupku. Usprkos toga, dvije godine kasnije je izabran za pretora, te poslan u Makedoniju gdje je imao uspjeha u borbi protiv Skordiska. Godine 98. pne. je izabran za konzula i nakon obnove Villa Publice poslan u Hispaniju. Didije je kao guverner Hispanije Citerior služio od 97. do 93. pne. Tamo je vodio stalni rat sa Keltiberima, pri čemu je poubijao 20.000 Arevaci|Arevaka, a nakon osvajanja pobunjenog grada Termesa žene i djecu poslao u roblje. Najgori zločin, prema Apijanu, je bilo uništenje kolonije "pljačkaša" - u stvari, siromašnih domorodaca koje su rimski porezi natjerali na razbojništvo - a koje je poubijao dovevši ih u svoj logor na prevaru.

Nakon povratka iz Hispanije je služio kao legat u Savezničkom ratu. Nakon osvajanja Herkulaneuma je poginuo u borbi protiv pobunjenika.

Fusnote[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Aulus Postumius Albinus i Marcus Antonius Orator
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Kvintom Cecilijem Metelom Nepotom
98. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Lentulus i Publius Licinius Crassus Dives