Titanic (film, 1943)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Titanic (1943 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Titanic
RežijaWerner Klingler
Herbert Selpin
ProducentWilly Reiber
ScenarioHerbert Selpin
Walter Zerlett-Olfenius
UlogeSybille Schmitz
Hans Nielsen
StudioTobis Filmkunst
DistribucijaUFA
Datum(i) premijere
24. 9. 1943 (1943-09-24) (Prag)
Trajanje85 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački
Budžet4,000.000 RM

Titanic je njemački crno-bijeli historijski film snimljen 1943. u režiji Herberta Selpina i Wernera Klinglera.

Radnja filma prikazuje zlosretno prvo putovanje, odnosno potapanje britanskog putničkog broda RMS Titanic 1912. godine. Protagonist, koga tumači Hans Nielsen, je fiktivni njemački prvi oficir koji britanskog kapetana Smitha (koga glumi Otto Wernicke) bez uspjeha pokušava upozoriti na opasnost od ledenjaka u Sjevernom Atlantiku.

Film je nastao u jeku drugog svjetskog rata i imao je značajan propagandni naboj, odnosno kroz prikaz jedne od najpoznatijih pomorskih katastrofa u historiji osuditi Britaniju kao leglo "plutokratskog kapitalizma". Scenarij filma je tako sugerirao kako je glavni uzrok katastrofe bila pohlepa vlasnika tvrtke Brucea Ismaya (čiji lik tumači Ernst Fritz Fürbinger), odnosno burzovne manipulacije čiji je dio bilo Titanicovo razbijanje brzinskog rekorda preko Atlantika.

Film je sniman uz ogromna financijska sredstva, pri čemu je kao jedna od lokacija poslužio putnički brod SS Cap Arcona, koji će na samom kraju rata i sam postati predmetom jedne od najvećih pomorskih katastrofa. Snimanje je proteklo uz strahovite probleme, od kojih je najveći bio onaj koji je svojim politički "nepoćudnim" izjavama nacističkom ministru propagande Josephu Goebbelsu izazvao režiser Herbert Selpin, koji je u ljeto 1942. zbog njih uhapšen te nedugo potom smrtno skončao u nikad razjašnjenim okolnostima. Film je potom dovršio Werner Klingler.

Goebbels je na kraju bio impresioniran dovršenim filmom, ali je na kraju ipak zabranio njegovo prikazivanje u samoj Njemačkoj, držeći da bi prikaz panike i masovnog stradanja civila demoralizirao stanovništvo izloženo savezničkom zračnom bombardiranju. Titanic je umjesto toga prikazivan u pro-osovinskim i satelitskim zemljama. Nakon drugog svjetskog rata je zabranjen od strane savezničkih vlasti, da bi se 1950. pojavio u skraćenoj verziji. Godine 1958. je dio njegovih scena "recikliran" u mnogo poznatijem britanskom filmu A Night to Remember.

Tek je 2005. godine restaurirana njegova originalna verzija

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]