Tirozinska kinaza

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tirozinske kinaze)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Proteinska tirozinska kinaza
Tirozinska proteinska kinaza zap-70 (1m61)
Identifikatori
Simbol Pkinase_Tyr
Pfam PF07714
InterPro IPR001245
SMART TyrKc
SKOP 1apm
OPM familija 207
OPM protein 2k1k

Tirozinska kinaza je enzim koji može da prenese fosfatnu grupu sa ATP-a na protein u ćeliji. Ona služi kao prekidač u mnogim ćelijskim funkcijama.

Fosfatna grupa se vezuje na aminikiselinu tirozin na proteinu. Tirozinske kinaze su podgrupa veće klase proteinskih kinaza koje vezuju fosfatne grupe na druge aminokiseline (serin i treonin). Fosforilacija proteina kinazama je važan mehanizam u komuniciranju signala unutar ćelije (prenos signala) i regulaciji ćelijske aktivnosti, npr. ćelijske deobe.

Proteinske kinaze su podložne mutacijama, usled čega mogu da budu zamrznute u uključenoj poziciji, i da uzrokuju neregulisani rast ćelije, što je neophodno za razvoj kancera. Iz tog razloga su inhibitori kinaza, kao što je imatinib, često efektivni u tretmanu kancera.

Većina tirozinskih kinaza ima asociranu proteinsku tirozinsku fosfatazu, koja uklanja fosfatnu grupu.

Reakcija[uredi | uredi kod]

Proteinske kinaze su grupe enzima koji poseduju katalitičke podjedinice koje prenose gama (terminalni) fosfat sa nukleotidnih trifosfata (često ATP) na jedan ili više aminokiselinskih ostataka u bočnom lancu proteinskog supstrata. To dovodi do konformacione promene, što utiče na funkciju proteina. Proteinske kinaze se ubrajaju u dve široke klase, na osnovu supstratne specifičnosti: serin/treonin specifične i tirozin specifične.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Hanks SK, Quinn AM, Hunter T (July 1988). „The protein kinase family: conserved features and deduced phylogeny of the catalytic domains”. Science 241 (4861): 42–52. DOI:10.1126/science.3291115. PMID 3291115. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]