Timotej Efeški

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti apostol Timotej

Sveti Timotej (grčki: Τιμόθεος; Timótheos - "štovatelj Boga"[1] ili "poštovan od Boga"[2]) je bio episkop Efesa i jedan od Sedamdeset apostola.

Rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Njegova majka Eunika i baka Loida se spominju u Drugoj poslanici Timoteju, gde ih Apostol Pavle pohvaljuje zbog vere nelicemerne (2. Tim 1, 4-5). Timotej je upoznao Pavla, tijekom njegova drugog posjeta Listri. Pavao ga je obratio na kršćanstvo i postao njegov mentor. Docnije je Timotej postao saputnik Pavlov na brojnim misijskim putovanjima, obišavši sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Veliki revnitelj vere, i izvrstan besednik, Timotej je mnogo doprineo rasprostranjenju i utvrđenju vere hrišćanske. Pavle ga naziva pravim sinom u vjeri (1. Tim 1, 2).

Po mučeničkoj smrti Pavlovoj Timotej je imao za učitelja Jovana Evanđelista. Ali kada ovoga Car Dometijan progna iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej osta u Efesu da episkopuje. U vreme nekog idolskog praznika zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napadnu Timoteja i ubiju ga (oko 93. godine). Njegove mošti su docnije prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba Luke Evanđelista i Andreja Prvozvanog.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 22. januara po julijanskom, a 4. februara po gregorijanskom kalendaru.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Deo teksta je preuzet iz ohridskog prologa Nikolaja Velimirovića.

  1. „MFnames.com - Origin and Meaning of Timothy”. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-30. Pristupljeno 2011-07-01. 
  2. „TIMOTHY - First Names and Meanings”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-18. Pristupljeno 2011-07-01. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]