Tijamis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tijamis
Θύαμις
Lokacija
Države Grčka
GradoviKentro, Vartolomio, Gastoni
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Duskas
? m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod grada Igumenica
0 m
delta
Dužina115 km
PritokeTiria
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

1.800 km²
Ulijeva se uJonsko more

Tijamis ili Kalama, Thiamis, Thuamis (grčki: Θύαμις, Καλαμάς) također je poznata i kao Glicis ili Kalamas)[1] je rijeka u grčkoj periferiji Epir. Tijamis uvire u Jonsko more kod grada Igumenice.

Ime za ovaj kraj Čamerija (grčki:Τσαμουριά) kao i za bivšu (danas im je osporen status) albansku nacionalnu manjinu Čami potječe od imena rijeke Thiamis.

Thiamis je za vrijeme stare Grčke bio granica između historijskih kraljevstva Tesprotije i Kestrine (današnji Filiates). [2]

Za vrijeme renesanse neki tadašnji naučnici mislili su da engleska rijeka Temza (Thames), duguje svoje ime od rijeke Thiamis, naime oni su vjerovali da su pojedina stara keltska plemena migrirala iz Epira u Englesku, te su tako donijela sa sobom i toponime iz starog kraja. Međutim danas se to se više ne smatra vjerodostojnim.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Porječje rijeke ima površinu od 1.800 km ², Tijamis ima mnoge pritoke i izvore, a gotovo svi (99%) su u Grčkoj.

Rijeka izvire na planine na obroncima planine Duskas uz albansku granicu. Rijeka načelno teče od sjevera prema jugu, u gornjem toku uz njeno korito gradi se autoput Jonija Odos (GR-5). Zatim rijeka teče kroz šumovito područje uz trasu stare autoceste GR-6, koja povezuje Igumenicu, Janjinu i Larisu u Tesaliji. Potom rijeka ulazi u područje između dviju planina Kasidijaris i Micikeli i tu teče uskim klancima, i jako meandrira, zatim ulazi u nizinu i tu utječe u Jonsko more formirajući deltu, između gradova Igumenica i Sagiada (pored albanske granice).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898),"(Thuamis) današnja Kalama, je rijeka u Epiru, koja tvori granicu između Tesprotije i grada Kestrine. (str. 1579.)"
  2. The Portable Greek Historians: The Essence of Herodotus, Thucydides, Xenophon, Polybius (Viking Portable Library) od M. I. Finleya,1977,str. 220,"... Tesprotis i pad u jezero. Tu je tekla i rijeka Thiamis, koja tvori granicu između Tesprotije i Kestrine; ..."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]