Tihomir Purda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tihomir Purda

Tihomir Purda (1969 - ) je hrvatski ratni veteran rodom iz Vukovara, poznat po tome što je njegovo hapšenje i postupak izručenja Srbiji zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom bitke za Vukovar izazvao dotada nezapamćeni val nezadovoljstva, demonstracija i nereda u Hrvatskoj.

Purda je bio pripadnik hrvatskih oružanih formacija koje su branile Vukovar 1991. te je tokom bitke zarobljen od strane JNA i srpskih paravojnih formacija, a kasnije prebačen u logor Stajićevo i Sremsku Mitrovicu. Tokom boravka u logorima su tadašnje beogradske vlasti protiv njega vodile krivični postupak zbog ubistva ranjenog i zarobljenog pripadnika JNA. Purda je te navode priznao, iako je kasnije tvrdio da je taj iskaz dao uslijed višemjesečnog mučenja. Godine 1992. je pušten tokom razmjene zarobljenika. Nakon završetka rata se oženio i dobio dvoje djece.

5.1. 2011. Purda je uhapšen nakon što je kod Orašja prešao granicu BiH, a kao razlog je navedena međunarodna tjeralica temeljena na zahtjevu srpskog Tužiteljstva za ratne zločine. Ispostavilo se kako se protiv Purde, ali i protiv još dvojice hrvatskih veterana bitke za Vukovar - Petra Janjića "Tromblona" i Danka Maslova - od 2004. godine vodio postupak na temelju iskaza danih u zarobljeništvu. Kasnije je srpska vlada objavila kako je o istrazi još 2007. godine uredno obavijestila hrvatske vlasti i od nje zatražila suradnju. Purda o svemu nije bio obaviješten, te mu je hapšenje došlo kao iznenađenje; ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko je, pak, tvrdi da je Purda bio upozoren na tjeralicu. 18.2. 2011. je Krivično vijeće Suda u BiH donijelo rješenje kojim je odobreno Purdino izručenje u Srbiju.

Ti su događaji izazvali lavinu negodovanja u Hrvatskoj, s obzirom da su od velikog dijela javnosti shvaćeni kao nacionalno poniženje, odnosno izraz krajnje nebrige hrvatskih vlasti prema ratnim veteranima. Širom Hrvatske su se održavali skupovi potpore Purdi, ali i demonstracije protiv vlade Jadranke Kosor.

3.3. 2011. srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo kako odustaje od progona, te je Purda pušten i vraćen u Hrvatsku.

Izvori[uredi | uredi kod]