Tiho Orlić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tiho Orlić
Tiho Orlić na koncertu u Korčuli 2011.
Lični podaci
Datum rođenja16. studenog 1976.
PrebivališteSplit
Zanimanjepjevač, basist, producent, aranžer
Muzički rad
Period aktivnosti1994.-
Članovi
Trenutni članoviTiho Orlić (vokal i bas)
Tomislav Mandarić (gitara)
Duje Ivić (klavijature)
Ivica Bilić - Ike (bubnjevi)
Ostalo
Službene stranicehttp://www.thompson.hr

Tiho Orlić (Split, 16. studenog 1976.) je hrvatski glazbenik i pjevač.

Biografija[uredi | uredi kod]

Glazbeno obrazovanje stekao je u glazbenoj školi Josipa Hatza u Splitu. Suradnju s Markom Perkovićem Thompsonom započinje 1994. snimajući prateće vokale na nekoliko njegovih pjesama.

Prvi službeni nastup kao solo izvođač Tiho je imao na Etnofestu u Neumu 1999., da bi godinu dana poslije snimio hit "Daleko je". To je bio uspješan početak karijere, a potvrda toga dogodila se 2001. godine, kad su Tiho i Thompson otpjevali pjesmu "Stari se" i osvojili prvu nagradu publike i žirija na festivalu Melodije Mostara.

Godine 2002. Tiho pobjeđuje na festivalu u Topuskom s pjesmom "Naša prva noć", a te godine je održan i veliki Thompsonov koncert na Poljudu ispred 60.000 ljudi, gdje je Tiho uz sviranje na tom koncertu otpjevao u duetu s Markom pjesmu "Stari se".

Tihin prvijenac izdan je na ljeto 2004. godine nakon nastupa na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Opasno je ljubiti", i nastupa na Splitskom festivalu s baladom "Ostani". Album je ugledao svjetlo dana u izdanju izdavačke kuće Croatia Recordsa, a čak 7 pjesama s albuma je nagrađeno na raznim festivalima diljem domovine.

Kasnije se potpuno posvećuje radu s Thompsonom, te radi glazbene aranžmane i sudjeluje u produkciji na jednom od najuspješnijih albuma novije hrvatske povijesti, legendarnom "Bilo jednom u Hrvatskoj", kojeg je pratila i najveća koncertna turneja s više od 150 nastupa diljem Hrvatske i svijeta, a atmosferu s turneje najbolje oslikava DVD s zagrebačkog koncerta na Maksimiru ispred 60 000 ljudi.

Tijekom turneje Tiho je radio na obradama i aranžiranju starijih Thompsonovih pjesama koje su svojevrstan presjek svega onog što je Thompson radio u prvih desetak godina svoje karijere, a sve to je rezultiralo albumom "Druga strana" u izdanju Croatia Recordsa 2008. godine.

Diskografija[uredi | uredi kod]

CD[uredi | uredi kod]

1. Opasno je ljubiti
2. Falit ćeš mi
3. Ostani
4. Dobra vila
5. Ajde priđi bliže
6. Daleko je
7. Naša prva noć
8. Što se ne vratiš
9. Nisu to gromovi
10. Ženit ću se
11. Stari se (s Thompsonom)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]