The Untouchables (TV serija, 1959)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Untouchables (serija iz 1959))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Untouchables (1959)
Formatkriminalistička serija
NastupajuRobert Stack
Abel Fernandez
Nicholas Georgiade
Paul Picerni
Steve London
Bruce Gordon
Neville Brand
Zemlja porijekla SAD
Broj sezona4
Broj epizoda118 & pilot u 2 dijela
Produkcija
Trajanje60 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje15.10. 1959. – 21.5. 1963.

The Untouchables je naziv američke TV-serije koja se od 1959. do 1963. emitirala na programu ABC-ja. Temeljila se istoimenoj memoarskoj knjizi Eliota Nessa i Oscara Fraleya, te bavila doživljajima Eliota Nessa kao agenta Ministarstva financija koji se borio protiv organiziranog kriminala u Chicagu 1930-ih kao i specijalnog tima agenata koje je Ness odabrao zbog hrabrosti i nepotkupljivosti, a koji su imali nadimak the Untouchables (nedodirljivi). Serija je godine 1987. adaptirana u istoimeni igrani film koga je režirao Brian De Palma a scenarij napisao David Mamet.

U bivšoj Jugoslaviji je serija 1960-ih emitirana pod naslovom Nesalomivi, odnosno Neslomljivi.


Zaplet[uredi | uredi kod]

TV-film, emitiran kao dvodijelna pilot-epizoda, uveo je glavne likove - Nessa i njegove ljude - te kao glavni motiv naznačio Nessovo neprijateljstvo s organizacijom krijumčara alkohola kojom je u Chicagu za vrijeme Prohibicije upravljao Al Capone (koga je u seriji tumačio Neville Brand). Jedino je pilot-epizoda bila u većoj mjeri temeljena na knjizi (i daleko manje na stvarnim događajima) te opisala kako je Ness uspio smjestiti Caponea u zatvor.

Epizode emitirane nakon toga su opisivale Nessovu borbe protiv Caponeove organizacije kojom je poslije Caponeovog utamničenja rukovodio njegov nasljednik Frank Nitti (Bruce Gordon), odnosno obračune s fiktivnim gangsterima i gangsterskim bosovima u okolici Chicaga i drugim lokacijama.

Mjesto i vrijeme radnje na početku svake epizode opisivao Walter Winchell.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

U SAD je serija izazvala brojne kontroverze vezane uz prikaz italoameričke zajednice koji je navodno sugerirao da su upravno njeni pripadnici skloniji od pripadnika drugih zajednica stvarati kriminalne organizacije. Jedan od najznamenitijih kritičara je bio i slavni italoamerički pjevač i glumac Frank Sinatra.

Drugdje u svijetu je serija bila kritizirana zbog za svoje vrijeme ogromne količine nasilja, i to prije svega zbog česte upotrebe automata. Producenti su, pak, bili uvjereni da su obračuni automatima najatraktivniji dio serije, pa je scenarij skoro svake epizode radnju tih scena imao u brijačnicama i gostionicama, odnosno lokacijama s mnogo stakla koje bi meci trebali razbijati u paramparčad.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]