Sporting News

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Sporting News)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logo Sporting Newsa

Sporting News (ranije poznat kao The Sporting News, a još uvijek poznat po nadimku TSN) je bio američki sportski tjedni časopis, odnosno izdavačka kuća i radio-mreža sa sjedištem u St. Louisu. Osnovan je kao časopis godine 1886. godine, te je postao najvažniji časopis za praćenje bejzbola, tako da je dugo vremena nazivan "Biblijom bejzbola".

TSN je osnovao Alfred H. Spink, direktor St. Louis Brownsa i bivši novinar dnevnog lista Missouri Republican. Vrlo brzo se nametnuo kao konkurencija sportskim časopisima Clipper i Sporting Life koji su izlazili u New Yorku i Philadelphiji, a do početka prvog svjetskog rata TSN se bio jedini časopis koji je pratio bejzbol na nacionalnoj razini.

Kroz najveći dio 20. vijeka TSN se isticao svojim asketskim izgledom, temeljenim na crno-bijelom tiskom. Međutim, za ozbiljne fanove je bio neprocjenjiv izvor podataka, s obzirom da je svaki tjedan objavljivao detaljne izvještaje i statistike o svakoj utakmici. Osim najvažnijih je pratio i manje lige.

Kada su se 1980-ih pojavili novi specijalizirani mediji na sportskoj razini kao novine USA Today i ESPN, a kasnije i web-stranice vodećih profesionalnih sportskih liga 1990-ih, TSN je izgubio svoju ulogu. Zbog toga je bio prisiljen evoluirati u konvencionalni, odnosno "raskošni" sportski časopis. Tako su detaljne statistike nestale 1980-ih, iako su se tiskale za pretplatnike još neko vrijeke.

Danas TSN detaljno obrađuje Major League Baseball, National Football League, National Hockey League, National Basketball Association, NASCAR i prvenstva NCAA u košarci i footballu, ponekad prateći druge sportove.

TSN svake godine sponzorira vlastziti izbor najboljeg igrača, pitchera, debitanta, menadžera, rezervnog igrača i povratnika godine.

Godine 1999. TSN je proveo anketu kako bi odredio "100 najvećih igrača bejzbola" i "100 najvećih igrača footballa." Pobjednici ankete su bili Babe Ruth u kategoriji baseballa i Jim Brown u kategoriji footballa.

Godine 2001. kompanija je kupula radio-mrežu One on One Sports i premimenovala je u Sporting News Radio.

U septembru 2006. American City Business Journals, Inc. sa sjedištem u Charlotteu je od Vulcan Sports Media Inc. otkupio časopis, online izdane, izdavačku kuću i radio-mrežu.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Cooper, Mark (1996). "Alfred Henry Spink". Baseball's First Stars. Edited by Frederick Ivor-Campbell, et al. Cleveland, OH: SABR. ISBN 0-910137-58-7

Vanjske veze[uredi | uredi kod]