The Quiet American (film, 1958)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. The Quiet American (razvrstavanje).
The Quiet American
omot DVD-izdanja
RežijaJoseph L. Mankiewicz
ProducentJoseph L. Mankiewicz (van špice)
ScenarioJoseph L. Mankiewicz
PredložakThe Quiet American; autor:
Graham Greene
UlogeAudie Murphy
Michael Redgrave
Giorgia Moll
MuzikaMario Nascimbene
FotografijaRobert Krasker
MontažaWilliam Hornbeck
StudioFigaro
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
5. 2. 1958 (1958-02-05)
Trajanje120 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Quiet American (sh. Mirni Amerikanac) je američki igrani film snimljen 1958. u režiji Josepha L. Mankiewicza, poznat kao prvi američki film snimljen u Vijetnamu, odnosno prvi hollywoodski film koji se bavio zbivanjima u Jugoistočnoj Aziji koja će kasnije eskalirati u vijetnamski rat.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog književnika Grahama Greenea. Radnja se događa godine 1952. u Vijetnamu za vrijeme Prvog indokineskog rata. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Audie Murphy, je Alden Pyle, američki djelatnik humanitarne organizacije koji nastoji pomoći lokalnom stanovništvu i pri tome dolazi u sukob ne samo sa komunističkim gerilcima koji se bore protiv francuske kolonijalne vlasti, nego i sa ciničnim britanskim ratnim dopisnikom Thomasom Fowlerom (čiji lik tumači Michael Redgrave) kome preotima mladu vijetnamsku ljubavnicu Phuong (čiji lik tumači Giorgia Moll).

Film je napravljen u jeku Hladnog rata, odnosno u vrijeme kada je Hollywood još uvijek bio pod sjednom antikomunističke crne liste. Zbog toga je Mankiewicz, koji je također bio prodicirao film, u svom scenariju značajno izmijenio radnju i likove, odnosno izbacio sav sadržaj koji je bio kritički intoniran prema tadašnjoj američkoj politici; umjesto toga se američki angažman u Indokini prikazivao na pozitivan i džingoistički način, a naslovni junak je prikazan kao idealistički heroj. Murphy, glumac i ratni heroj koji je tada bio na vrhuncu popularnosti, navodno je pristao nastupiti u filmu jedino pod uvjetima da se iz filma izbaci sve što bi moglo biti "antiameričko".

Snimanje je obavljeno napravljeno u Sajgonu gdje je tada na vlasti bio pro-američki režim Republike Vijetnam, pri čemu su producentima teškoće stvarale visoke temperature, demonstracije na ulicama, ali i zdravstveni problemi Audieja Murphyja koji je tokom snimanja morao ići na operaciju zbog upale slijepog crijeva. Snimanje je potom nastavljeno u Rimu. Iako su se producenti trudili film po pitanju lokacija učiniti što autentičnijim, nisu uspjeli pronaći vijetnamsku ili azijsku glumicu za ulogu Phuong, pa je taj lik tumačila italijanska glumica Giorgia Moll pod šminkom.

Usprkos toga, The Quiet American je uglavnom povoljno dočekan od američke kritike. Graham Greene ga je, pak, otvoreno kritizirao zbog toga što su potpuno izmijenili poruku originalnog romana, te ga nazvao "propagandom".

Godine 2002. je snimljena nova verzija sa Michaelom Caineom i Brendanom Fraserom u glavnim ulogama, koja se daleko vjernije držala Greeneovog predloška.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]