The Outlaw

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Outlaw
Jane Russell na promotivnoj fotografiji za film
RežijaHoward Hughes
Howard Hawks (van špice)
ProducentHoward Hughes
ScenarioJules Furthman
van špice:
Howard Hawks
Ben Hecht
UlogeJack Buetel
Jane Russell
Walter Huston
Thomas Mitchell
MuzikaVictor Young (muzika)
FotografijaGregg Toland
Lucien Ballard (van špice)
MontažaWallace Grissell
DistribucijaHoward Hughes Prod.
Datum(i) premijere
5. 2. 1943 (1943-02-05)
Trajanje116 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod5,075.000 $ (procjena kino-iznajmljivanja za SAD i Kanadu)[1]
The Outlaw

The Outlaw (sh. Odmetnik) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1943. u režiji i produkciji Howarda Hughesa koji je zbog specifičnih okolnosti produkcije stekao reputaciju najkontroverznijeg filma svog doba.

Protagonist filma, koga glumi Jack Buetel, je znameniti odmetnik Billy Kid, a radnja prikazuje njegovo prijateljstvo sa Docom Hollidayem (koga glumi Walter Huston), koje će, pak, dovesti do burne ljubavne veze sa Docovom djevojkom Rio (čiji lik tumači Jane Russell).

Film je snimljen 1941. godine, pri čemu je Hughesu anonimno pomagao njegov stari suradnik Howard Hawks. Na distribuciju se moralo čekati skoro dvije godine, s obzirom da je Hughes ušao u spor sa Breenovim uredom, koji je držao da dekolte, odnosno "sugestivna" odjeća koju u filmu nosi Jane Russell predstavlja povredu tadašnjeg strogog hollywoodskog cenzorskog kodeksa. Hughes je počekom 1943. godine distribuirao, ali je Breenov ured nakon tjedan dana naredio da se povuče iz dvorana. Tako stvorene kontroverze su, međutim, dobro poslužile Hughesu kada je 1946. godine distribuirao film u skraćenom izdanju. Russell je zahvaljujući njemu postala jedna od najpopularnijih hollywoodskih zvijezda.

Za snimanje filma se često vezuju i anegdote vezane uz Hughesov specijalno dizajnirani grudnjak koji je za cilj imao što bolje isticati njene velike grudi. Russell je kasnije potvrdila da je grudnjak uistinu dizajniran, ali da joj je bio previše neugodan za nošenje, te da je preferirala umjesto toga koristiti vlastiti grudnjak "pojačan" dodatnim materijalom.

Cast[uredi | uredi kod]

Jack Buetel i Jane Russell u filmi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "All Time Domestic Champs", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze[uredi | uredi kod]