The Adventure of the Musgrave Ritual

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Musgrave Ritual)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Musgrave Ritual"

Sidney Paget: "To je bilo to mjesto"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1879.
Klijent(i) Reginald Musgrave
Zločinac/ci Richard Brunton (pokušaj krađe)
Rachel Howells (ubojstvo)

"The Adventure of the Musgrave Ritual" (srpskohrvatski: Ritual Musgraveovih) je jedna od 56 priča Arthura Conana Doylea o londonskom detektivu Sherlocku Holmes. Premijerno objavljena 1893. godine u Strandu, uz pripadajuće ilustracije Sidneyja Pageta, priča čini sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes.

"The Musgrave Ritual" je jedan od, kronološki, najranijih Holmesovih slučajeva i otkriva nam, slično kao i priča "The Gloria Scott", neke detalje iz Holmesove prošlosti, točnije prije upoznavanja s Watsonom. Ovo je jedna od tek dvije priče ("The Gloria Scott" je druga) u kojima Holmes prepričava glavnu radnju, a Watson donosi tek okvir. Godine 1927., Doyle je ovu priču svrstao na jedanaesto mjesto među dvanaest njemu najdražih priča.

Ova priča sadrži brojne sličnosti s pričama "The Gold Bug" i "The Cask of Amontillado", američkog pisca Edgara Allana Poea.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes prepričava svom prijatelju, dr. Watsonu, slučaj koji mu se izrodio iz jednog posjeta bivšem sveučilišnom kolegi, Reginaldu Musgraveu. Musgrave je trebao pomoć zbog nestanka dvoje članova posluge, sluškinje Rachel Howells i batlera Richarda Bruntona. Par je nestao nakon što je Musgrave dao otkaz Bruntonu jer je čitao neke stare obiteljske spise bezane uz obred znan kao "ritual Musgraveovih". Dokument datira iz XVII. vijeka i napisan je u obliku zagonetke:

'Kome je pripadalo?'
'Onome koga nema.'
'Kome će pripadati?'
'Onome koji dođe.'
('Koji je bio mjesec?'
'Šesti od prvoga.')[1]
'Gdje je bilo sunce?'
'Iznad hrasta.'
'Gdje je bila sjena?'
'Ispod brijesta.'
'Kako se koračalo?'
'Sjeverno deset sa deset, istočno pet sa pet, južno dva sa dva, zapadno jedan sa jedan i onda ispod.'
'Što ćemo dati za to?'
'Sve što je naše.'
'Zašto bismo trebali?'
'U ime povjerenja.'

Kada ga je Musgrave uhvatio, otpustio ga je jer je smatrao kako je time iznevjerio njegovo povjerenje. Brunton je tražio mjesec dana kako bi izgledalo da napušta imanje svojevoljno, no Musgrave mu je dao tek tjedan dana. Par dana kasnije, Brunton je nestao, ostavivši za sobom sve što je posjedovao. Tu noć nije spavao u svom krevetu i nije bilo nikakvog traga vezanog uz to gdje bi mogao biti. Sluškinja, Rachel Howells, koja je bila Bruntonova bivša ljubavnica, imala je histerični napadaj kada je upitana zna li gdje je Brunton te je upala u stanje delirija, ponavljajući, stalno, kako ga više nema. Dodijeljena joj je straža, ali kada je sluškinja što ju je čuvala prispala, Rachel se iskrala. Otisci stopala vodili su do ruba jezera i tu su stajali. Prilikom pregleda jezera, Rachel nije pronađena, ali je zato pronađena vrećica s zahrđalim komadima metala i obojenim komadićima stakla.

Holmes je tri misterija tretirao kao jedan i, pridajući važnost zagonetki, uspio zaključiti kako ona zapravo otkriva lokaciju nekakvog blaga. Isto je zaključio i Brunton, što je Holmesa ponukalo da ga nazove prilično inteligentnim. Detektiv je, koristeći proračune vezane uz duljinu sjene i putokaz iz zagonetke, uspio pronaći lokaciju do koje je došao Brunton, ali bila je to prazna prostorija. Tek se tada Holmes sjetio dijela "i onda ispod" te je pronašao kamenu ploču koja je skrivala maleni podrum. Ploča je bila prilično teška tako da je Holmes trebao pomoć snažnog policajca. U podrumu su se nalazili prazna, zahrđala škrinja i Bruntonovo truplo, mrtvo već nekoliko dana. Tragova nasilja nije bilo; Brunton se vjerojatno ugušio.

Holmes je tada povezao sve činjenice. Brunton je došao do iste lokacije kao i Holmes, ali je zaključio kako sam ne može podići ploču. Zatražio je pomoć od Rachel, ne znajući kako ga ova mrzi, što se ispostavilo kao glup potez. Nakon što joj je dobacio blago, ploča je pala i zatvorila Bruntona u podrumu. Holmes nije mogao reći je li Rachel osobno uklonila potoranj i tako uzrokovala zatvaranje ploče ili je, pak, ploča pala sama pa je Rachel kriva tek za nepozivanje pomoći, ali je cijeli taj niz događaja objašnjavao njezino subsekventno ponašanje.

Što se identiteta blaga tiče, Holmes je deducirao kako su komadići metala i stakla zapravo zlato i dragulji, odnosno ostaci zlatne krune kralja Charlesa I. Stuarta, namijenjene njegovom nasljedniku. Musgrave tada otkriva kako je jedan njegov predak, Sir Ralph Musgrave, doista bio kraljev čovjek (i njemu je povjereno čuvanje krune u jeku revolucije) te kako je sastavio zagonetku kako bi se ona mogla pronaći. Ipak, kako je Sir Ralph očito umro prije nego je svom sinu objasnio značenje obreda, lokacija blaga postala je, tokom 200 godina, tek prikladna obiteljska tradicija.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ova dva stiha nisu izvorvno objavljena kada je priča izašla u časopisu Strand Magazine te se premijerno pojavila kada je izdana cijela zbirka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]